Actualitate

Porcii crescuți în gospodării sunt mai mulți și mai scumpi decât cei din ferme. Un animal costă cât salariul minim pe economie

Pesta porcină africană a schimbat radical piața cărnii de porc din România, iar buzoienii o vor simți cel mai bine în perioada sărbătorilor de iarnă când, pentru prima dată, efectivele de animale din ferme, pregătite pentru sacrificat de Crăciun, sunt mult mai mici decât numărul animalelor crescute în gospodării. Asta înseamnă și prețuri mari la carne. Cu alte cuvinte, o piață dictată tocmai de particularii care cresc unul până la cinci animale și pe care le vând pe internet sau la poarta gospodăriilor. De altfel, astfel de oferte deja au apărut pe site-urile de anunțuri, iar prețul unui porc viu, de o sută de kilograme, ajunge și la 1.500 de lei, cât un salariu minim net.

Aproape 72.000 de porci urmează să fie sacrificați de Crăciun, în județul Buzău. Cel puțin acesta este numărul înregistrat la Direcția Sanitar Veterinară care anunță că este primul an când numărul efectivelor de animale din gospodării este mult mai mare decât cel din ferme.

Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Informația este confirmată și unul dintre marii crescători de suine din județ. Mircea Curelea a explicat că fermele sunt ținute aproape goale sau populate pe jumătate pentru că scumpirile din ultima perioadă au mărit foarte mult crescut de producție. Mai exact, acum s-a ajuns la aproximativ 10 lei pe kilogram față de 7-8 lei cât era anul trecut.

Mircea Curelea, crescător

Toate aceste modificări vor fi simțite cel mai bine în perioada sărbătorilor de iarnă, când carnea din producția autohtonă va fi mai scumpă, prețurile fiind dictate de particulari.

De altfel, primele oferte cu porcii de Crăciun au împânzit deja internetul. Cele mai multe, sunt anunțuri postate de gospodarii care au crescut unul, două sau maxim cinci animale special pentru a fi vândute în perioada sărbătorilor de iarnă.

Porcul în viu se vinde la 13 lei kilogramul și poate ajunge până la 15 lei. Asta înseamnă că un porc de o sută de kilograme  poate ajunge să coste cât salariul minim pe economie valabil în România.

Cel mai scumpă ofertă este postată de un gospodar din Râmnicu Sărat. Acesta vinde un porc de 150 de kilograme cu 4500 de lei. Este vorba însă despre un porc mistreț.

Pe de altă parte, cei care vor alege să cumpere din magazine vor fi nevoiți să se mulțumească cu carne din import.

Iulian Moca

În prezent, 80% din necesarul de carne de porc este asigurat de la fermele din străinătate.

Mircea Curelea, crescător animale