Actualitate Tineri pentru România

Povestea tinerilor care străbat Buzăul la pas. Merg și câte o mie de kilometri pe an. Așa au descoperit un sat care nu există pe harta județului (video)

Iubesc să călătorească și o fac de fiecare dată când au timp liber. Uneori chiar în fiecare weekend. ”Este medicamentul nostru săptămânal!”, spun cei doi tineri pentru care ”a călători” a devenit un mod de viață. Își aleg destinațiile cu un singur scop: să descopere ceea ce alții nu văd. Nu preferă destinațiile exotice sau luxoase din țările străine, ci iubesc să descopere ”o Românie despre care nu se vorbește în nicio carte de geografie”, iar pentru asta aleg să călătorească pe jos. Vara se aventurează pe culmile cele mai înalte ale Carpaților, iar în sezonul rece cutreieră Buzăul. Merg și câte o mie de kilometri pe an. Străbat orașe, dealuri, munți. Așa au ajuns să descopere un sat buzoian care nici nu există pe hartă.

Crina și Geo sunt buzoieni și, chiar dacă au avut ocazia să plece într-un oraș mai mare, au ales să rămână în locul în care s-au născut. Sunt de părere că Buzăul are ce oferi, iar această credință și-o întăresc cu fiecare evadare în natură, pentru că aproape în fiecare săptămână cei doi tineri iau la pas județul.

”Suntem două persoane care lucrează de luni pana vineri, iar în timpul liber călătorim. Călătoria este un mod de viață care ne ajută atât fizic cât și psihic, este medicamentul nostru săptămânal. Și zic săptămânal deoarece încercăm să găsim locuri interesante la fiecare final de săptămână. Cu fiecare loc descoperit, ne doream să găsim tot mai multe, să vedem ceea ce alții nu vad (și nu vad pentru că nu știu, mulți nu au habar ce comori sunt ascunse în România). Țara poate fi descoperită doar dacă este luată la pas, iar noi am făcut sute de kilometri la pas, prin orașe, munți, dealuri”, povestește Crina.

Și din fiecare experiență s-au întors puțin mai ”bogați”:

”Am cunoscut oameni care trăiesc ca acum sute de ani, peșteri, cascade, priveliști pe care nu le vezi în fiecare zi. Anual străbatem în jur de 1000 de km la picior, pentru că doar așa poți să vezi ceea ce nu vezi din mașină”, ne-a spus Crina.

De curând, cei doi tineri au ajuns și în Mățara, un sat buzoian care nici nu există pe hartă. O așezare de pe lângă Colți unde își mai duc traiul câțiva bătrâni. Un loc uitat de lume unde se ajunge ușor dar unde, din păcate, nu a mai ajuns nimeni de ani de zile.

”Locul este unul perfect pentru cei dornici de liniște și izolare completă de societate. Observ că exista o tendința de a locui în zone inedite, oamenii au început să caute terenuri prin Apuseni, prin locuri unde doar animalele sălbatice își fac apariția. Ei bine, avem și noi locuri izolate la Buzău, așa ca cine vrea să se mute într-un astfel de loc, cu siguranță cei câțiva locuitori v-ar primi cu brațele deschise. Dar, apă curentă nu aveți, singura sursa de apă este fântâna din cătun, iar curentul electric provine din panouri solare”

Tot ce au descoperit i-a copleșit și, după 10 ani în care au adunat locuri și amintiri, cei doi tineri au decis să arate și altor pasionați de călătorii ”comorile lor”. Așa că, în 2019, și-au făcut un canal de youtube unde postează tot ce găsesc în drumețiile lor.

„Am hotărât sa scriem despre experiențele noastre în 2019, după fix 10 ani, și am văzut totul ca un hobby, un loc unde puteam împărtăși fotografii cu pasionații de drumeții. Apoi din ce în ce mai multă lume a început să ne urmărească pagina de Facebook, deși nu ii făceam nicio reclama, pur și simplu ne găseau. Și acum, la doi ani, ne apropiem de 7400 de urmăritori, nu sunt mulți, dar, repet, nu am văzut aceasta pagina ca pe o sursă de venit și nu ne aduce în niciun fel venit”, a explicat Crina.

Cei doi povestesc că nu de puține ori au fost contactați pentru a li se cere indicații de către cei care le-au citit postările și care au dorit să le calce pe urme. Crina și Geo spun că ”România merită mai mult și că ar putea trăit doar din turism”.

”România merită mai mult. Cred că este o țară cu un potențial turistic fantastic, mulți nu au habar. E o mină de aur, dincolo de drumurile care lasă de dorit. Atunci când o iei la pas descoperi adevărată Românie despre care nu se vorbește în nicio carte de geografie. Țara aceasta s-ar putea susține numai din turism și ar fi o țară bogată pentru că avem ce alte țări nu au. Nu pot spune ca am vizitat multe țări, practic am fost în plimbare doar în Ungaria, Bulgaria, Grecia, Finlanda, Ucraina, în schimb am dorit foarte mult să îmi cunosc țara, dincolo de a cunoaște celelalte tari. Observ ca oamenii își caută vacante prin străinătate. Poți avea vacanta visurilor aici, dacă știi unde sa cauți. Singurul lucru bun al acestei pandemii (și păcat ca s-a întâmplat abia acum) a fost faptul ca românii nu au mai putut pleca peste mari și tari și au avut timpul necesar sa își descopere tara. Mulți au avut surprize plăcute. Ca oameni care își petrec mult timp pe munte, am observat ca numărul turiștilor dornici de drumeții montane a crescut considerabil în 2020-2021”, este de părere tânăra din Buzău.

Cei doi tineri spun că vor continua să călătorească și mai ales să cunoască Buzăul cât mai bine. Un obiectiv al lor este să ia la pas tot județul pentru a descoperi locuri noi, spectaculoase.