Actualitate

Prefectul de Buzău, după al treilea atac al unui urs asupra unui buzoian: ”Aceste atacuri vor deveni din ce în ce mai periculoase pentru oameni!”

Apare o primă reacție publică după atacul de noaptea trecută, de la Gura Teghii, al unui urs asupra unui localnic de 55 de ani. În timp ce bărbatul este în stare gravă, iar medicii luptă, în sala de oeprație, să-i salveze un picior, autoritățile ies să indice cauza pentru care atacurile urșilor au devenit un fenomende nestăvilit.

”Din păcate, în luna august, solicitarea AJVPS Buzău de a se aproba extragerea prin vânătoare a două exemplare de urs, din zona Nehoiu, a fost refuzată de Ministerul Mediului. Ni se tot spune să acționăm pe Legea 81, de parcă ursul ar aștepta să vină comisia la el!” declară prefectul judeșului Buzău, Daniel Țiclea.

Prefectul face referire la faptul că un urs poate fi împușcat fără autorizație, în situația unui atac, dacă la fața locului se află, concomitent, primarul sau vicepriamrul din lcoalitate, vânptori, jandarmi și un medic veterinar, situație aproape imposibilă în practică.

”În ultima lună am tras semnale de alarmă, pe toate căile posibile, cu privire la gravitatea acestui fenomen. Dacă, de la Ministerul Mediului, nu ni se aprobă extragere prin împupșcare de exemplare dominante, aceste atacuri vor continua și vor deveni din ce în ce mai periculoase pentru oameni.” avertizează reprezentantul Guvernului în teritoriu.