Actualitate Agricultura acum

Pregătiri pentru startul culesului, la Stațiunea Pietroasa! Ce spun cercetătorii despre vinurile din acest an

După un an greu, cu multe probleme din cauza secetei extreme, a venit vremea culesului și la Stațiunea de Cercetare Pietroasa. Viticultorii fac ultimele pregătiri. S-au adus noi echipamente performante pentru procesul de vinificație și s-au contractat zilierii care vor aduna strugurii din vie astfel ca în două săptămâni să poată începe culesul.

”Noi ne-am programat să începem culesul strugurilor în ultima săptămână din luna august. Vom intra în vie atât cu angajații noștri cât și cu persoane din alte județe cu care deja avem semnate unele documente. În total, avem 40 de persoane. Pe de altă parte, comparativ cu ultimii trei ani, anul acesta va intra în funcțiune și o bună parte din noua linie de vinificație, ne-au sosit deja noi echipamente performante. Practic, am continuat investițiile începute în 2019 și vorbim de o investiție totală de peste 500.000 de euro”, a spus Cornel Baniță, directorul tehnic al Stațiunii de Cercetare Pietroasa.

Momentul este așteptat cu nerăbdare de viticultori care spun că 2022 va fi un an de excepție pentru vinurile reprezentative ale Stațiunii de Cercetare Pietroasa.

”Vom începe culesul cu Tămâioasa și Busuioaca pentru variantele vinificate în sec și până acum anul se anunță foarte bun. Am avut acele probleme cu seceta care ne permite să avem o cantitate mai mică de must dar zaharuri mult mai ridicate, mai ales pentru variantele vinificate în dulce cum este renumită Pietroasa . Aromele vor fi mult mai bine definite, mult mai complexe, mult mai intense” , a explicat Cornel Baniță.

Și producțiile se anunță a fi destul de bune. Practic, chiar dacă a fost secetos, 2022 a dat o producție dorită de viticultori.

”Anul acesta vom avea o cantitate relativ normală, așa cum ne dorim, undeva la 7-8 tone la hectar”, a spus directorul tehnic al Stațiunii de Cercetare Pietroasa.

Vezi aici cum s-a desfășurat anul trecut culesul strugurilor la Pietroasa.