Actualitate Agricultura acum

PRIMA PLOAIE DUPĂ DOUĂ LUNI! Pământul era uscat și la o adâncime de doi metri

După aproape 60 de zile fără precipitații, agricultorii au primit, în sfârșit, o speranță. De câteva ore, Buzăul este sub atenționare cod galben de precipitații, iar în unele zone deja s-au înregistrat cantități importante de apă, iar în altele încă plouă torențial.

De exemplu, în zona Merei s-au acumulat deja 40 de litri pe metrul pătrat, cantitatea fiind necesară, pe de o parte, pentru a se putea pregăti în condiții mai bune terenul pentru însămânțările de toamnă, iar de alta parte, pentru ca rapița deja cultivată și nerăsărită să se dezvolte în condiții normale.

”A plouat pe zona Merei. Deja s-au acumulat 40 de litri pe metrul pătrat. Este binevenită această ploaie pentru că ne va ușura munca de acum înainte și va ajuta și la răsărirea uniformă a plantelor”, a spus Valeriu Călin, fermier.

Cu alte cuvinte, precipitațiile din ultimele ore au redat speranțele agricultorilor care au fost nevoiți să-și însămânțeze culturile de toamnă pe un pământ tare și uscat. Printr-o intervenție telefonică la Focus News, Valeriu Călin povestea că pământul este atât de uscat încât nici la o adâncime de doi metri nu s-a găsit umezeală.

”Campania de toamnă decurge în condiții destul de grele din cauza lipsei de umiditate din sol. Sigur că suportăm necazurile. Nu a mai plouat de peste două luni de zile. Am săpat la doi metri și apă în sol nu există”, spunea luni, la Focus News, Valeriu Călin.

Lipsa precipitațiilor a făcut ca producțiile de anul acesta să fie foarte mici chiar și în zonele în care agricultorii erau obișnuiți cu recolte record. De exemplu, la Merei fermierii au obținut 800 de kilograme la hectarul de rapiță.

În condițiile meteo actuale, agricultorii susțin că au crescut considerabil și cheltuielile pentru înființarea culturilor. În medie, este vorba despre o creștere de până la 30 de procente.