Actualitate

Protestul unui student român, în inima Olandei, față de refuzul aderării României la Schengen

Alex Panait este un tânăr buzoian, student în anul 4, la Facultatea de Arhitectură a Universității din Groningen-Olanda. Departe de țară, problemele României sunt atenuate de distanță, dar nu sunt complet lipsite de interes, iar tinerii care astăzi sunt la studii în străinătate nu rămân indiferenți la provocările societății românești. Așa se explică și gestul lui Alex care, zilele trecute, a protestat față de atitudinea pe care clasa politică olandeză o are în chestiunea aderării României la spațiul Schengen. Olanda este singura țară care și-a declarat poziția de respingere a aderării țării noastre și a Bulgariei, chestiune care face acum subiectul unor negocieri purtate la nivel european. În octombrie, parlamentarii olandezi au adoptat o rezoluție prin care au mandatat Guvernul să se opună aderării României și Bulgariei la Schengen. Cu acest mandat, reprezentanții de la Haga vor participa la reuniunea miniștrilor europeni în care se va decide asupra subiectului.

Dacă în România subiectul este unul de maximă actualitate, în Olanda există mai puțină spre deloc preocupare pentru acest lucru, la nivelul societății. Alex spune că ideea protestului i-a venit în cadrul demersurilor pentru alegerea unei teme la un curs de politică și activism civic. A fost încurajat de profesorii săi, oameni cu experiență în zona activismului civic. Tânărul student, originar din Buzău, a început să lucreze. Întâi s-a documentat riguros asupra problemei, apoi a început să lucreze la mesajul protestului său pe care l-a transpus în trei afișe, redactate de el însuși.

”Eu am discutat prima oară cu mama mea, care are o experiență politică în spate (n.r. Alex este fiul fostului consilier județean Eliza Vieru). Aveam nevoie să identific o problemă care să justifice nevoia de a lua atitudine, să fie o cauză. Așa am ajuns la subiectul Schengen și am început să lucrez la tema aceasta. Nu pot să spun că sunt neapărat un activist, dar am abordat subiectul, cu toată responsabilitatea, și am ținut cont de recomandările profesorilor mei.”

Cu afișele gata, Alex s-a gândit care sunt locurile cele mai vizibile unde le-ar putea expune. La facultate, nu i s-a permis postarea lor pe motiv că au un conținut politic. Tânărul student nu s-a dat bătut și a ales un loc și mai vizibil: panourile temporare de șantier din fața instituției sale de învățământ.

Un alt rând de afișe s-a regăsit pe pereții sediului ING din Groningen. Alegerea nu a fost întâmplătoare. ING este între primele două grupuri financiar-bancare din Olanda și este prezentă pe piața românească. Afișele lui Alex mai pot fi văzute în stații de autobuz și în locurile de procurare a biletelor -e-ticketing.

”Eu chiar mă bucur că am aprofundat subiectul și am avut această acțiune, fix în Olanda. Eu consider că faptul că nu suntem în Schengen impactează la nivel economic în România…Cetățeanul olandez de rând nu cred că știe despre acest subiect, nu este informat pe tema asta, nu are o preocupare în direcția asta și, implicit, nu știe ce impact au deciziile politice ale Olandei asupra economiei de la noi din țară.” spune tânărul student român.

Tema și impactul acțiunii au fost susținute de Alex Panait și în cadrul cursului, la facultate. Astfel, colegi olandezi, dar și de alte naționalități, au putut afla informații suplimentare despre impactul unei decizii politice care ar putea afecta țara de origine a tânărului student. Expunerea, în cadrul cursului, a fost bine primită de profesorii lui Alex, dar și de colegi.

”Suntem foarte mulți studenți români aici in Groningen, asta înseamnă că trebuie să țină cont Olanda de beneficiile pe care noi le aducem economiei acestei țări și ar trebui să țină cont că suntem reprezentanții unui popor care își dorește să trăiască mai bine. ” a adăugat tânărul.