Actualitate

S-au împărțit banii pentru subvenția la căldură. Buzăul, în coada clasamentului național, după suma repartizată. Ce spune Toma despre încălzirea locuințelor în această iarnă

Guvernul a împărțit banii care să asigure, până la finalul anului, subvenționarea căldurii furnizate consumatorilor branșați la sistemul centralizat însă veștile primite de municipiul Buzău nu sunt deloc satisfăcătoare. Mai exact, suma alocată orașului din Fondul de Rezervă nu acoperă nici pe departe necesarul cerut de autoritățile locale. De altfel, Buzău se află printre municipiile care au primit cei mai puțini bani după această repartizare. Cum criteriile după care au fost împărțite sumele nu sunt foarte clare, există deja opinii că alocarea a avut la bază criterii politice.

440.000 de lei. Aceasta este suma pe care a primit-o municipiul Buzău după repartizarea sumelor din Fondul de Rezervă menite să asigure subvenționarea căldurii furnizate populației în lunile noiembrie și decembrie. Mult prea puțin, spune primarul municipiul Buzău, Constantin Toma, care explică faptul că suma alocată reprezintă o cincime din necesarul estimate și anunțat la Guvern.

”Această sumă este foarte mică. Ei au anunțat la Guvern că se vor da bani pentru noiembrie și decembrie. Am primit doar o cincime din banii pe care i-am cerut”, a spus Constantin Toma, pentru șansanews.ro.

De altfel, Buzăul se numără printre municipiile reședință de județ care au primit cei mai puțin bani. De exemplu, sume la fel de mici a fost alocate și la Călărași – 194.000 de lei, la Cluj Napoca – 9.117 de lei, Vatra Dornei – 619.000 de lei, Miercurea Ciuc – 121.000 de lei. La polul opus, cele mai mari sume au ajuns Timișoara – 53.819.000 de lei, Iași – 45.906.000 de lei, Constanța – 22.507.000 de lei.

Cu alte cuvinte este vorba despre o repartizare neuniformă a banilor și fără să se cunoască cu exactitate criteriile după care s-a făcut împărțirea sumelor. De exemplu, prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, cel care de altfel s-a și ocupat împreună cu reprezentanții Primăriei Buzău să trimită la Guvern documentele cu necesarul  municipiului pentru asigurarea subvenției la căldură pănă la finalul anului spune că nu știe cum de Buzăul a primit doar 7% din tot ce a cerut.

”Ceea ce știu eu și ce a fost în puterile mele vă pot spune, respectiv faptul că perspectiva acestui ajutor oferit de Guvern a apărut miercuri. Eu am luat legătura foarte operativ cu Primăria Buzău și mi-am exprimat disponibilitatea totală de a sprijni acest proiect de alocare bugetară. Salariații Prefecturii au rămas  peste program, au făcut ore suplimentare până când am terminat aceste documente. Am lucrat cu Primăria Buzău  ca municipiul să primească această alocare bugetară. Am văzut și eu că au fost alocați doar 7,4% din suma solicitatată . Nu cunosc criteriile, disponibilitățile sau prioritățile care au fost avute în vedere atunci când au fost alocate sumele. Eu pot spune că de la Prefectura Buzău am avut un angajament total și un sprijit total pentru ca Buzăul să primească acest sprijin”, a spus Daniel Țiclea, prefectul de Buzău .

Cum criteriile de alocare sunt necunoscute deocamdată, nu se pot face decît speculații. După ce a consultat lista cu sumele alocate fiecărei primării în parte, primarul Buzăului, Coinstantin Toma, a ajuns la concluzia că nu s-a ținut cont neapărat de sumele alocate anterior și de problemele specifice fiecărei localități, cît de culoarea politică a primarului.

”Constat cu amărăciune că tot primăriile PNL au fost super favorizate și nu este deloc în regulă. Cu siguranță s-a luat în calcul și numărul de beneficiari ai sistemului centralizat din fiecare oraș dar nu poți să dai, de exemplu, la Suceava, unde e primar PNL, 15 milioane de lei, micșorează gigacaloria de două ori pentru populație, și acum primește iar câteva milioane de lei, adică nu este în regulă. La Constanța la fel. A primit 12 milioane de lei, iar acum a primit iar o sumă foarte mare. Nu este deloc în regulă. Nu poți să pedepsești comunitățile. Pentru că și noi avem o problemă cu banii necesari pentru funcționare și nu este deloc ușor. De exemplu, cu subvenția pentru transportul în comun care ne crează un disconfort financiar”,este de părere Constantin Toma.

Totuși, edilul Buzăului dă asigurări că nu vor exista problem cu furnizarea agentului termic, mai ales că măsurile ultimilor ani, de debranșare și ajutorare a populației și școlilor să-și monteze centrale proprii se dovedesc acum salvatoare.

”Nu vor fi probleme cu căldura. Vom micșora la capitolul investiții și vom vedea ce vom mai putem să rostogolim până anul viitor , oricum Buzăul s-a pregătit de mulți ani , aș putea spune chiar că de cinci ani, și faptul că s-au luat măsuri în timp avem și căldură acum chiar dacă sistemul centralizat nu mai este atât de întins cum  era odată, la începuturi, 35.400 apartamente, suntem undeva la 4200 de apartamente, am reușit să debranșăm toate școlile și acest lucru ne ajută foarte mult”, a spus Toma.

La Buzăul, mai sunt branșați la sistemul centralizat circa 4.200 de abonați care începând cu luna octombrie 2021 plătesc aproape 450 de lei pentru o gigacalorie consumată, adică cu aproape 150 de lei mai mult față de anul trecut. Prețul real, după majorare, pentru gigacaloria furnizată populației, este însă de aproape 800 de lei, diferența fiind însă suportată de Primăria Buzău sau prin aceste alocări de la Guvern.

Aseară, 11 noiembrie, Guvernul a împărțit mai multor primării din țară 310 milioane de lei în condițiile în care suma solicitată din teritoriu a fost de 1,3 miliarde de lei.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian