Actualitate Agricultura acum

(Video+foto) Scandalul legumelor toxice mai scoate un adevăr la lumină. Programul ”Tomata” a deschis o cutie a Pandorei

Concluziile care încep să se contureze în scandalul legumelor forțate să crească, prin folosirea de substanțe chimice interzise, ar trebui să fie puncte de pornire pentru o serie de măsuri așteptate de la autoritățile din domeniul agriculturii. În primul rând, proporțiile pe care le-a căpătat subiectul au fost urmarea unor reacții tardive pentru demonstrarea adevărului. Acest lucru a scos la lumină lipsa de reacție sau inerția cu care acționează unele instituții ale statului. În al doilea rând, singurii care au contabilizat pierderi au fost fermierii. Nimeni nu a plătit lipsa de reacție, în afara legumicultorilor și comercianților de legume, cărora le-au scăzut vânzările. Dacă mergem în profunzimea subiectului se mai conturează o concluzie: programul Tomata, în care sunt înscriși peste 900 de legumicultori buzoieni, trebuie regândit pentru că, așa cum a fost creat, este sursă de practici incorecte.

Senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, cel care a lansat ideea testării produselor legumicole, la raft sau la tarabă, cu o frecvență mai mare, chiar zilnică, a explicat la Focus TV că este o obligație a statului român să reacționeze, inclusiv prin intensificarea testării, în urma acestui scandal.

În al doilea rând, spune parlamentarul PNL, este o problemă modul cum a fost gândit programul Tomata, prin termene mult prea strânse pentru scoaterea producției timpurii. Iar această observație nu era greu de făcut, având în vedere că și în anii trecuți au fost observate practici incorecte care i-au descalificat pe unii fermieri din programul guvernamental.

Într-o postare pe Facebook, senatorul PNL scrie, astăzi, că s-a întâlnit cu fermierii din Glodeanu Sărat. ” M-au invitat, cu amabilitate, să le vizitez solariile și să văd producția din serele de care se ocupă și am văzut grija pe care o au pentru munca lor și responsabilitatea față de toți cei care le cumpără legumele.”

Mai departe, senatorul liberal arată că este nevoie de o regândire a programului Tomata, modificat după revenirea ministrului Petre Daea, la vârful agriculturii:

”Până anul trecut, Ministerul Agriculturii a acordat subvenții pentru mai multe culturi de legume. Asta încuraja o piață bogată, diversă, fără să creeze dezechilibre majore. Exista însă o singură ”hibă”: nu mai era program electoral, lipit de numele lui Daea. Nu mai semăna cu Programul Tomata. .. De ce este cu adevărat nevoie?

Sunt și câteva sugestii privind criteriile din actualul program guvernamental care viciază competiția legumicultorilor pentru produse timpurii și sănătoase:

Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea. În plus, creează o supraproducție, ceea ce determină scăderea prețului, iar de aici apar și îngrijorările fermierilor că nu își vor recupera banii investiți.

2. E necesară eliminarea obligației de a avea o anumită cantitate/suprafață. Impunerea unui număr minim de kilograme nu face decât să îi încurajeze pe producători să folosească potențiatori pentru a avea cantități mari de legume.

3. Acordarea subvenției pentru producții timpurii și pentru alte legume, nu doar pentru roșii. E o măsură care duce la o echilibrare a pieței și elimină riscul unei supraproducții.”


 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian