Actualitate

SE REDESCHIDE PIAȚA DE LA DRĂGAICĂ. Se va repeta nebunia de luna trecută când sute de oameni s-au îmbulzit să intre la târg? Răspunsul autorităților

Vești bune pentru amatorii de chilipiruri. Duminică se redeschide  talciocul din Buzău, care va funcționa sub numele de piață volantă. Hotărârea  fost luată după ce incidenţa cazurilor de infectare cu coronavirus, de la nivelul municipiului Buzău, a scăzut.

Târgul duminical de la Drăgaică se redeschide în acest weekend după ce luna trecută activitatea a fost suspendată după doar o zi de funcționare. Sute de oameni s-au îmbulzit atunci pentru a avea acces în interior. Pentru a nu se repeta situaţia de luna trecută, au fost impuse noi reguli, iar autoritățile speră în respectarea lor pentru a nu se mai înregistra din nou îmbulzeală. Numărul persoanelor care vizitează târgul în același timp va fi limitat, cifra estimată în acest moment fiind de 3000 de persoane, fluxurile intrare-ieșire trebuie mult mai bine delimitate iar substanțele dezinfectante să fie amplasate în mult mai multe locuri, astfel încât să fie la îndemâna tuturor clienților și comercianților. Adică, măsuri specifice pandemiei, care să înlăture riscurile de îmbolnăvire a celor care intră pe poarta târgului.

”Deschidem Talciocul în acest weekend! S-au făcut circuite de intrare, de ieşire. Chiar şi circuitele de intrare vor fi separate. Fiecare casă va avea propriul circuit, delimitat cu garduri metalice precum foloseşte Jandarmeria la despărţirea fluxurilor. Ieşirea maşinilor se va face pe poarta 2, iar a persoanelor  pe terenul societăţii din spate pe care ni l-a pus la dispoziţie cu titlu gratuit pentru această săptămână. Avem lavoare mobile care vor sta la dispoziţia publicului, dozatoare de biocide. Încercăm să fim cu toate în regulă!

Şi eu sunt curios dacă vor mai veni oameni atât de mulţi, pentru că e posibil să fi pierdut din public, mai ales că pauza a fost una destul de lungă şi mulţi dintre comercianţi au mers să îşi vândă produsele în alte târguri. Să vedem!”, a declarat pentru șansanews.ro directorul societății Piețe Târguri și Oboare Buzău, Alexandru Bușcu.

Încă din toamna anului trecut, talciocul din municipiul Buzău a fost închis, din cauza pandemiei de coronavirus. Ulterior, municipalitatea și reprezentanții societății care administrează târgul au fost luați cu asalt de solicitări din partea buzoienilor, care au cerut să se găsească soluții pentru ca târgul să fie redeschis. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar ceea ce se dorea a fi o piață volantă în care buzoienii să vândă tot ce le prisosește s-a transformat rapid într-o mare nebunie, o îmbulzeală generală în ziua deschiderii talciocului, fără a fi respectată vreo regulă sanitară.

Mai exact, la începutul lunii aprilie, atunci când a fost luată hotărârea redeschiderii târgului sub denumirea de piață volantă, pentru a putea funcționa în litera legii, sute de persoane au ajuns la porțile târgului.

La un moment dat, când administratorii au observat că numărul persoanelor este prea mare și nu poate fi menținută distanța de 1,5 m, au interzis accesul pentru scurt timp, ceea ce a generat revolta buzoienilor rămași de cealaltă parte a porților. Oamenii au început să se îmbulzească, să huiduie și să forțeze intrarea, ceea ce a determinat autoritățile să suspende, din nou, târgul.

De menționat că redeschiderea talciocului este posibilă prin schimbarea numelui în Piața Mixtă Drăgaica, întrucât prin hotărâre de Guvern funcționarea târgurilor, a bâlciurilor și talciocurilor este interzisă.

Vor putea fi vândute aici de la mașini noi și second hand, mărfuri industriale și agroalimentare, până la legume, fructe, produse apicole, animale de companie, păsări exotice sau ornamentale.