Actualitate POLITICĂ

SECȚII DE VOTARE, ÎN SALOANE DE NUNȚI SAU FOSTE FABRICI ȘI ÎN CENTRE DE COPII! Cum decurge amenajarea lor (GALERIE FOTO)

Pregătirile pentru alegerile locale au intrat în linie dreaptă. În secțiile de votare este forfotă mare. Se dezinfectează sălile, pentru ca apoi să fie montate cabinele și urnele. În Buzău vor funcționa 426 de secții de votare amenajate atât în unități de învățământ cât și în spații mai puțin obișnuite cum ar fi cămine de nunți, saloane de festivități sau chiar în clădirile fostelor fabrici sau magazine.

Amenajarea secțiilor de votare a început încă la primele ore ale dimineții. Prima sarcină primită de muncitorii din toate primăriile a fost dezinfecția tuturor spațiilor. A urmat montarea cabinelor și a urnelor de vot, pași care în unele secții au fost deja parcurși.

secție votare Nehoiu

”În zilele de vineri și sâmbătă se lucrează la amenajarea secțiilor de votare, Până la această oră, lucrurile au decurs fără incidente. De asemenea, am distribuit către toate secțiile măști de protecție, dezinfectanți pentru mâini, pentru suprafețe și mănuși, pe care aș vrea să le folosească într-un mod corect pentru a crește siguranța sanitară a procesului de votare” a declarat prefectul județului Buzău, Leonard Dimian.

350 de secții, în unități de învățământ

În total, în județul Buzău vor funcționa 426 de secții de votare, aproximativ 350 dintre ele fiind organizate în 230 unități de învățământ, motiv pentru care mii de elevi vor învăța, timp de trei zile de acasă, conectați cu profesorii prin intermediul platformelor online.

Restul secțiilor însă vor funcționa în alte spații, majoritatea dintre ele fiind deja cunoscute din anii trecuți. Spre exemplu, în  aproape 20 de localități, buzoienii vor vota în căminele culturale. Este vorba despre alegătorii din Colti, Gălbinași, Ghergheasa, Lopătari, Gura Teghii, Pârscov, Robeasca, Rușețu, Sărulești, Smeeni, Tisău, Țintești, Valea Salciei, Ziduri, Nehoiu, Pătârlagele, Amaru, Blăjani, Calvini.

În alte localități, alegătorii vor merge la vot chiar în incinta primăriei. Asta se va întâmpla în Mărgăritești, Murgești, Racovițeni, Bălăceanu sau Cilibia.

Sunt și secții de votare amenajate în saloane de nunți precum cea de la Smeeni sau în săli de festivități precum cele de la Scorțoasa și Vadu Pașii sau chiar în sala de sport de la Sărata Monteoru.

De asemenea, în secții de votare au fost transformate și alte clădiri care în trecut au funcționat ca magazine alimentare, fabrici de confecții încălțăminte sau chiar corpuri ale unor rafinării și care, în prezent, se află în administrarea autorităților locale. Astfel de secții de votare au fost amenajate la Pârscov, Nehoiu și Râmnicu Sărat

La rândul lor, Clubul copiilor din Pătârlagele, Clubul Primăriei din Boldu, Aluniș Art Center din Colți, Casa de Cultură din Nehoiu vor găzdui duminică, 27 septembrie, secții de votare pentru alegătorii din zonă.

”Dragi prieteni, duminica 27 septembrie 2020, centru de artă Aluniș este închis, spațiul în care funcționăm, devine pentru o zi, secție de votare. Programul de sâmbătă, 26 septembrie devine 09:00-18:00”, informează administratorul centrului de artă.

Alți buzoieni vor merge duminică la vot în secții amenajate în diferite clădiri cu destinație socială sau centre de copii. De exemplu, Direcția de Asistentă Socială  din municipiul Buzău se va transforma în secții de votare. La fel se va întâmpla și cu Centru de recuperare pentru copii cu dizabilități de pe strada Privighetorilor din Râmnicu Sărat dar și cu Centrul de zi ”Doamna Neaga” pentru copii cu vârste 3-6 ani din Cislău.

Buletinele de vot, împărțite pe circumscripții

De asemenea, vineri este ziua în care se vor împărți și buletinele de vot care au ajuns la Buzău încă de la finalul săptămânii trecute.

”Vineri și sâmbătă se face distribuirea buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare desfășurării activității din secțiile de vot către circumscripțiile electorale. Întreg procesul este supravegheat de echipaje de jandarmi și de poliție pentru a preveni orice incident”, a declarat prefectul județului Buzău, Leonard Dimian.

Românii din țară sunt așteptați la urne duminică, începând cu ora șapte. La Buzău, numărul alegătorilor cu drept de vot este de 380.179 de persoane, iar județul a primit 418.816 de buletine de vot. Alegătorii trebuie să poarte mască la intrarea în secțiile de votare, iar înainte de a pune ștampila pe candidatul preferat vor trece de proba termometrului și se vor dezinfecta.