Actualitate SĂNĂTATE

Spitalul Județean, la un pas de blocaj. Toate paturile destinate pacienților COVID sunt ocupate, majoritatea bolnavilor vin cu plămânii afectați. “Nu știm cui să dăm oxigen mai întâi”

Valul de infectări și reinfectări cu care se confruntă Buzăul a generat o presiune de neimaginat pe Spitalul Județean. Din cauza numărului foarte mare de bolnavi COVID, dar și al celor care ajung la spital cu alte afecțiuni, conducerea unității medicale a decis să amplaseze paturi pentru bolnavii non COVID în holul care duce spre birouri.

Luni, în Spitalul Județean sunt ocupate toate paturile destinate bolnavilor COVID, în timp ce la UPU așteaptă alți 27 de pacienți pozitivi. Spitalul este supraaglomerat. Niciodată Buzăul nu a fost într-o asemenea situație, la un pas de blocaj al celei mai mari unități medicale din județ.

“Avem 129 de bolnavi internați pe cele două secții, plus în interiorul spitalului, 27 pozitivi în UPU, dintre care mulți așteaptă să fie internați, dar și alții în mașină cu forme ușoare așteaptă investigațiile și tratamentul pentru a pleca acasă să urmeze tratamentul, cu speranța că formele de boală nu se vor agrava. Suntem într-o situație foarte gravă. Tot încercăm să găsim soluții. Am pus pe hol paturi, am încercat să fac o zonă verde să nu amestec pacienții, am deschis etapizat zone și alte zone, dar în ritmul acesta nu văd cum putem opri acest aflux foarte mare de pacienți pozitivi”, a declarat la Focus TV managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Nu doar că sunt foarte mulți pacienți, dar majoritatea vin la spital cu plămânii afectați într-o proporție semnificativă. Ceea ce înseamnă că au nevoie de oxigen pentru a putea respira. Rețeaua de oxigen este utilizată la capacitate maximă iar dacă ritmul infectărilor se va menține, Spitalul Județean ar putea ajunge într-un blocaj, spune conducerea unității.

“Nu e problema doar de pat, ci toți cei internați au nevoie de oxigen. Am ajuns să ne bucurăm dacă au 25% afectare pulmonară, cei mai mulți vin cu peste 50%, ceea ce însemnă nevoia de oxigen cu flux înalt, nu mai avem cum să mai forțăm oxigenul, suntem într-o situație foarte, foarte gravă. Am ajuns  aproape la limită. Avem butelii, avem stocatoare, dar toate funcționează la capacitate. Pe de o parte, ne e frică să nu pățim ce s-a întâmplat la alte spitale, incendii ba de la consumul mare de oxigen, ba de la curent. Nicio clădire a Spitalului Județean nu a fost făcută pentru un consum atât de mare nici de oxigen, nici de energie electrică. Am pus senzori de oxigen, de detectare incendii, dar la un volum atât de mare nu ne așteptam nici în cele mai urâte visuri.”

“Ferească Dumnezeu să depășim 3 săptămâni cu acest ritm pentru că va fi groaznic”

În condițiile în care numărul bolnavilor este în creștere de la o zi la alta, reprezentanții spitalului fac un apel către toți buzoienii să dea dovadă de responsabilitate, să poarte masca și să păstreze distanța.

“S-a ajuns în acest punct din mai multe motive. În primul rând, pentru că tulpina Delta este foarte agresivă, cu afectare pulmonară foarte mare, în câteva zile, 48 de ore, poți ajunge la 50- 60 % afectare. Pe de altă parte, numărul mare de pacienți nevaccinați, lipsa de încredere a multora în vaccin și în respectarea regulilor. Unii o iau în glumă, spun că sunt făcături pozele din spitale, așa ceva nu se poate. Sunt atât de supărat pe aceste momente în care noi încercăm zi și noapte să găsim soluții, iar unii ne iau în derâdere, acum când mai avem un pas de a fi blocați. Cei cu simptome să se testeze rapid, să ia tratament din timp, să nu ajungă la afectare pulmonară să fim nevoiți să dăm oxigen,pentru că nu știm cui să dăm oxigen mai întâi, să poarte toată lumea mască, să lăsăm nunțile, botezurile, să se respecte distanța. Ferească Dumnezeu să depășim 3 săptămâni cu acest ritm pentru că va fi groaznic.”

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian

Pe de altă parte, managerul Spitalului Județean a făcut un apel către buzoieni să se vacineze, pentru a putea opri acest coșmar.

“În spital, din totalul pacienților, foarte puțini, până în 10 sunt vaccinați. La 129 internați, până în 10 sunt cu vaccin, iar dintre aceștia 2 sau 3 au afecțiuni pulmonare de 30%, restul au până în 15% și nu se pune problema de a fi critici. Ce mai vrem mai mult? Nu poate spune nimeni că mințim. Vrem să ne salvăm, să salvăm pacienții și în ultimul ceas toți cetățenii Buzăului să înțeleagă că e nevoie de seriozitate, să fim uniți, să ne respectăm unii pe alții.”

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian

Nici în celelalte spitale din județ care primesc bolnavi COVID situația nu este mai bună. Numărul bolnavilor crește de la o zi la alta.

“Toate spațiile de spitalizare sunt ocupate. Doar la Nehoiu mai sunt câteva locuri libere, dar neavând rețea de oxigen aici putem duce doar bolnavii cu forme ușoare, cel mult medii. La Rm Sărat a crescut numărul internărilor la 154, plus ATI”, a precizat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.