Actualitate

SPITALUL JUDEȚEAN, PLIN! Imagini copleșitoare cu bolnavii COVID din ATI și UPU. Medicii, la capătul puterilor

Valul trei al pandemiei a lovit ca un tsunami la Buzău. De o lună de zile, în Spitalul Județean este tensiune maximă. Toate paturile destinate pacienților Covid sunt ocupate, iar pacienții care ajung internați sunt în stare foarte gravă, cu o evoluție imprevizibilă și cu un ritm accelerat. În fața valului de bolnavi, medicii abia dacă mai pot face față. Sunt epuizați și pe lângă oboseală uneori sunt nevoiți să lupte în fața virusului ucigaș aproape cu mâinile goale. Sunt zile bune în care medicamentele antivirale lipsesc, iar asta îngreunează vindecarea bolnavilor a căror viață depinde de fiecare picătură de oxigen.

Astăzi, cea mai mare unitate medicală din județ are ocupate toate cele 68 de locuri din secțiile Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, destinate pacienților COVID. La fel și cele 14 de la Anestezie și Terapie Intensivă. Nici măcar paturile amenajate de urgență în UPU nu mai sunt libere. 17 bolnavi, conectați la oxigen, așteaptă în Unitatea de Primiri Urgențe să le vină rândul la un loc la ATI.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău

Oră de oră, alți bolnavi cer ajutorul medicilor. Unii vin cu mașinile personale, iar alții sunt aduși de ambulanțe. Solicitările depășesc capacitatea unității sanitare, iar bolnavii așteaptă până la zece ore să li se găsească un loc în spital.

Din păcate, majoritatea persoanelor vin la medic în ultimul moment. Atunci când abia dacă mai pot respira, iar șansa lor la viață este conectarea la oxigen. Aici începe advărata luptă a salvatorilor în alb. Au de tratat bolnavi cu o afectare pulmonară mare, a căror evoluție este imprevizibilă și într-un ritm accelerat.

dr. Victor Ioniță, șef ATI

Medicii fac tot ce pot, dar oboseala și stresul din ultimul an își spun cuvântul. S-a ajuns la limita puterilor.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău
dr. Victor Ioniță,șef ATI

Chiar și așa, niciun medic nu s-a gândit să renunțe. Cu toții știu câtă nevoie este de ei, chiar dacă uneori simt că au fost trimiși la luptă cu un inamic extreme de periculos fără arme. Sunt zile la rând în care din spitale lipsesc principalele antivirale, medicamente esențiale în tratarea infecției cu SARS-Cov-2. Au în schimb, aparatura necesară pentru a putea spera la slavarea cleor care le cer cu disperare ajutorul.

O gură de oxigen pentru cele două spitale ar fi transformarea spitalului de la Nehoiu în unitate suport COVID care să preia pacienții aflați în stare ușoară și medie. Acolo ar urma să fie create 70 de paturi pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2.

Sursă imagini: S.J.U Buzău