Actualitate POLITICĂ

(UPDATE) TENSIUNI LA NIVELUL ALIANȚEI USR-PLUS BUZĂU, SOLDATE CU DEMISII. Cine renunță la funcția de conducere și de ce

Desemnarea viitorului prefect de Buzău, mărul discordiei în USR PLUS Buzău, care se lasă cu demisii. Liderul PLUS Buzău, Răzvan Mihai Moraru, cotat inițial cu cele mai mari șanse de a prelua funcția de la Casa Albă, a anunțat că își retrage candidatura, dar renunță și la funcția de președinte al PLUS Buzău.

Răzvan Mihai Moraru a declarat pentru șansanews.ro că s-a ajuns în acest punct din mai multe motive. Pe de o parte, din cauză că încă de la început candidatura sa a fost contestată chiar de colegii de alianță, USR, fiindu-i imputate anumite probleme cu legea pe care le-a avut fratele său în trecut.

“Din momentul în care s-a depus lista cu candidaturi la Biroul Național, a început o campanie de denigrare la adresa mea pornită chiar de la Biroul Județean al USR care a trimis de 20-30 de ori un memoriu către toți colegii mei din partid prin care eram asociat cu un caz care nu-mi aparține, a aparținut fratelui meu acum 26 de ani. M-a deranjat foarte mult faptul că nu poți face un parteneriat cu un partid care așa procedează. Eu nu am participat cu nimic la acel caz al fratelui meu, eu fiind minor la acea dată. Și această judecată nu pot s-o accept.”

Mihai Moraru, lider PLUS Buzău

Pe de altă parte, Mihai Răzvan Moraru spune că a fost dezamăgit de reacția conducerii centrale a partidului, care, după săptămâni bune de la primirea listei cu propunerile pentru funcția de prefect, întârzie luarea unei decizii.

“Candidaturile nu au fost refuzate,  era cumva un “trece timpul”, era un blocaj, și pentru a încheia acest blocaj am decis să mă retrag. Nu au rămas nici celelalte nume. Noi nu am primit nimic scris de la Biroul Național, fiind doar o convorbire telefonică, s-au cerut candidaturi suplimentare, ceea ce înseamnă că nici celelalte candidaturi nu au rămas. Consider că acest proces ar trebui reluat de la zero. Deja au trecut peste 14 zile, consider că a fost suficient timp pentru a analiza acele candidaturi, și având în vedere termenul comunicat la nivel de coaliție, 8 martie, pentru a se face numirile la nivel national, timp nu mai este foarte mult, și atunci, trebuia cineva, cumva, să ia o decizie.”

Mihai Moraru, lider PLUS Buzău

Ținând cont de toate acestea, Răzvan Mihai Moraru și-a anunțat retragerea candidaturii pentru funcția de prefect, dar și demisia de la vârful organizației PLUS Buzău.

“Mi-am anunțat colegii că mâine îmi voi depune mandatul pentru a da timp să se gândească un birou interimar, pentru că atunci când președintele de filială își dă demisia, automat tot Biroul Județean cade, nu mai are valabilitate.”

De partea cealaltă, liderul USR Buzău, Irinel Cîrstea, susține că liderii USR nu s-au implicat în niciun fel în numirea noului prefect pentru că este strict problema colegilor de alianță.

Irinel Cârstea, lider USR Plus

“Noi nu ne-am deplasat la Centru și nu am vorbit cu nimeni de acolo. Este strict decizia colegilor de la PLUS în ceea ce privește numirea prefectului. Înțelegerea este foarte clară: fiecare partid își numește după propriile reguli prefecții și subprefecții. În prezent, la nivelul Alianței USR-PLUS Buzău nu sunt tensiuni, pot spune că sunt diferențe de opinie în ceea ce privește politica locală, doar mici diferențe de viziune.”, a declarat Irinel Cîrstea.

Miercuri seară, după aceste declarații, Mihai Răzvan Moraru a revenit cu o serie de masaje pe pagina sa de Facebook în care explică modul în care artenerii de la USR Buzău ar fi luptat pentru înlăturarea sa:

“BJ USR Buzău a transmis către BN PLUS acelaşi memoriu, în care se cere excluderea mea din PLUS şi respingerea candidaturii pentru prefectură. De ce? Pentru că acum 25 de ani, fratele meu a avut un dosar penal. După ce au văzut că am răspuns public la orice întrebare, că nu am scheleti în dulap, liderii USR Buzău au mărit miza şi au transmis un articol de presă – fabricat tot de ei în campania pentru alegerile parlamentare. Pentru că aşa am lucrat în acea campanie – BJ USR făcea anticampanie candidaţilor PLUS”, a susţinut Mihai Răzvan Moraru pe pagina sa de Facebook.

Liderul PLUS Buzău a explicat şi care ar fi motivul tensiunilor apărute între cele două formațiuni : faptul că PLUS Buzău ar fi anunţat că se va opune politizării funcţiilor publice.

“Cum s-a ajuns aici? De luni bune PLUS Buzău se opune politizării serviciilor publice deconcentrate, traseismului şi persoanelor cu probleme de integritate aduse în USR, începând cu Cătălin Avramescu – susţinător al lui Dragnea în 2017-2018 şi terminând cu Domnul Vlase (Gheorghe Vlase, fost preşedinte PC Buzău, PUR Buzău şi preşedinte naţional al Restart Romania -n.r.). Am respectat principii si reguli. Iar asta a fost marea problemă. Că nu am dat liber la funcţii doar cu carnet de membru”, a scris pe Facebook preşedintele PLUS Buzău.

În acelși mesaj, Moraru a subliniat, încă o dată, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de prefect şi că demisionează de la conducerea filialei.

“Păcat că totuşi în BN unii colegi chiar au crezut ce scrie în acest memoriu. Pentru că politica de cadre şi “originea sănătoasă” trebuiau să se încheie în 1989. Dar ăsta e un alt subiect. Eu azi mi-am retras candidatura. Şi renunţ în a mai crede în partidul care va ieşi după această fuziune. Mi-am anunţat colegii că mâine îmi voi depune mandatul pentru a da timp să se gândească un birou interimar, pentru că atunci când preşedintele de filială îşi dă demisia, automat tot Biroul Judeţean cade, nu mai are valabilitate. Domnul Barna suspendă şi execută orice opoziţie – aşa cum a fost zilele trecute în Diaspora – şi din păcate unii lideri PLUS au rămas spectatori. A fost o nouă şansă. Încă una pierdută. Însă nu pentru traseişti, securişti şi incompetenţi!”, a mai scris Moraru.