Actualitate POLITICĂ

Testarea legumelor în piețe, o nouă repriză în meciul Toma vs Pufu. Anunțul senatorului despre campania liberalilor

Meciul dintre primarul Constantin Toma și liberalii buzoieni pe tema testării legumelor și fructelor în piețe, despre care Șansa News a mai scris AICI, AICI și AICI, e departe să se fi încheiat.

Cu toate că părea că s-a zis deja tot ce era de zis, edilul-șef a lansat un nou atac la adresa liberalilor, care au dat startul, în această vară, unei campanii de strângere de semnături pentru susținerea testării legumelor și fructelor în piețe.

Într-o postare pe Facebook, primarul municipiului reiterează ideea că această campanie nu ar face altceva decât să îi forțeze mâna pentru a investi într-un laborator inutil și le cere decidenților din PNL să vină cu soluții reale.

”După ce s-a demonstrat că testarea rapidă este doar o farsă, se încearcă strângerea a cât mai multor semnături de la buzoieni, pentru ca Primăria Buzău să investească într-un laborator de testare a produselor alimentare. Acest laborator, care ar costa câteva milioane de euro, inclusiv o mulțime de salarii pentru specialiști, nu ar putea deveni un laborator autorizat, deci testele nu ar fi recunoscute oficial. Ca și laboratoare autorizate, pot funcționa conform legii, doar laboratoarele celor două instituții naționale care se ocupă cu siguranța alimentară, respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională Fitosanitară, care au filiale și la Buzău. (…)

Domnul prefect Daniel Țiclea este unul dintre susținătorii înființării acestui laborator de testare a produselor alimentare, la Primăria Buzău, dar în același timp este șeful și celor două instituții descentralizate ale statului român, care se ocupă cu siguranța alimentară. Deci, dacă domnul prefect dorește să se facă mai multe testări asupra calității produselor alimentare, poate obține acest lucru imediat! Iar domnii parlamentari Vlad Pufu și Gabriel Avramescu, în loc să monteze mai multe corturi în tot orașul pentru obținerea de semnături, pot veni cu propuneri în Parlamentului României, pentru modificarea legislației, în sensul realizării de laboratoare autorizate în fiecare reședință de județ”, scrie Constantin Toma.

În replică, senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, inițiatorul campaniei de strângere de semnături, spune că primarul nu face altceva decât să încerce să îi manipuleze pe buzoieni și în transmite acestuia că parlamentarii liberali se ocupă deja de crearea cadrului legislativ la care se referă edilul-șef.

”Încercați să manipulați atunci când susțineți că vă forțăm să cumpărați laboratoare acreditate de milioane de euro. În realitate nici nu știm despre ce e vorba, pentru că vă opuneți cu cerbicie constituirii acelei comisii care să propună soluții. Apreciem că ar putea fi vorba doar despre conceperea unor proceduri în scopul transparenței unei trasabilități de la producător până la tarabă a legumelor și fructelor din piețe. Iar testarea să fie rezultatul colaborării dintre Administrația Piețelor și instituțiile responsabile. Avem exemplu Brașovul. Restul ține de un cadru legislativ de care ne ocupăm deja”, îi transmite primarului Toma senatorul Vlad Pufu, tot pe Facebook.

În plus, parlamentarul liberal mai arată că, în ciuda faptului că Primăria nu a mai autorizat amplasarea corturilor pentru strângerea de semnături, campania continuă, iar numărul buzoienilor care au semnat deja se apropie de 4000.

” Vă sugerez câteva subiecte de reflecție:

De ce ar avea doar producătorii români probleme în cazul unor analize/teste în piețe? Ar putea avea, într-adevăr, doar cei necinstiți cu produsele lor și sănătatea noastră, fie ele de import sau românești. Tocmai dvs. produceți pagube producătorilor români și buzoieni prin acreditarea ideii că ei ar avea probleme din start! Îi socotiți necinstiți, ceea ce este eronat.

Vă opuneți categoric găsirii unei soluții pentru disciplinarea piețelor, soluții aflate la îndemâna dvs. ca administrator al piețelor și târgurilor municipale.

De când puteți califica dorința legitimă a mii de oameni de avea o garanție a produselor consumate drept panică și isterie?”, mai scrie senatorul Pufu.