Actualitate SĂNĂTATE

Teste rapide care vă indică virusul contractat. Cât costă să aflați acasă dacă aveți gripă,Covid-19 sau o simplă răceală

Gripă, Covid-19 sau o simplă răceală? Este o întrebare la care nici medicii nu pot da un răspuns rapid, doar pe baza simptomelor, care de cele mai multe ori sunt asemănătoare tuturor celor trei boli, ci doar cu ajutorul unui test. Și dacă până acum aceste teste puteau fi făcute doar la Unitatea de Primiri Urgențe, în clinicile private sau la Direcția de Sănătate Publică, în această perioadă astfel de teste pot fi cumpărate și din farmacii. Dispozitivele medicale se găsesc aproape în toate punctele farmaceutice, iar prețul lor variază între 12 și 20 de lei, în funcție de adaosul fiecărei unități.

Totuși, medicii le recomandă chiar de la primele simptome tocmai pentru că după ce pacientul a aflat exact ce virus a contractat , atunci i se poate administra corect și tratamentul.

Oana Gheorghiu, farmacist coordonator

Testele care se găsesc acum în farmacii indică dacă pacientul a contractat virusul SARS-CoV-2, sau virusul gripal de tip A sau de tip B. Chitul este asemănător cu testele COVID-19 din perioadă pandemiei și sunt foarte ușor de folosit, pe baza unei probe luate din nas. Rezultatul testului este gata în 15 minute.

C- Test negativ
A și B – indică gripa
S- Covid

După aflarea rezultatului este indicat să consultați cel puțin medicul de familie care vă poate da tratamentul corect. Vestea bună este că farmaciile au început să primească, din nou, medicamentele pentru tratarea simptomelor severe cauzate de contractarea virusului gripal, dar care se eliberează doar pe baza unei rețete.

Costul antiviralelor a fost stabilit de Ministerul Sănătății astfel că acestea ar trebui să aibă același preț la toate farmaciile.