Actualitate Agricultura acum

TOAMNĂ SĂRACĂ ÎN CEREALE! Peste 100.000 de hectare cu porumb și floarea soarelui, calamitate

A fost o toamnă săracă pentru agricultorii buzoieni. Producțiile de porumb și floarea soarelui au fost drastic diminuate de seceta aprigă. Direcția Agricolă Buzău a finalizat contabilizarea pagubelor și bilanțul arată Înfiorător. Suprafața calamitată este mult mai mare decât cea înregistrată la culturile de grâu, rapiță, orz și orzoaică. Dintre culturile de primăvară, cel mai afectat este porumbul unde producția a fost de aproape de cinci ori mai mică decât anul trecut.

Toamna a însemnat mai degrabă contabilizarea pagubelor decât adunarea recoltelor din câmp. Producțiile de porumb, floarea soarelui dar și viile și livezile au fost afectate de lipsa precipitațiilor, iar la vremea culesului hambarele au rămas aproape goale. Pagubele au fost centralizate, iar cifrele arată o situație dramatică. Peste o sută de mii de hectare au fost compromise până la un procent de 100%.

”În ciclul doi de despăgubiri au intrat atât culturile de porumb și floarea soarelui cât și culturile de vii, livezi, plante furajere, chiar și pășune. Deci, situația este mult mai amplă și suprafața calamitată este destul de mare, aproximativ 116.000 de hectare”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole.

Porumbul a fost cel mai afectat de secetă. Cea mai mare suprafață a fost distrusă până la 100%, iar acolo unde agricultorii au reușit să mai culeagă ceva producția a fost foarte mică. Producția medie la nivelul județului a fost de cinci ori mai mică decât în urmă cu un an.

”Cea mai afectată cultură rămâne porumbul. Este și cultură principală, cu ponderea cea mai mare din județul Buzău. Am avut cultivate aproximativ 104.000 de hectare, din care 80. 000 de hectare sunt afectate de secetă. Anul acesta am finalizat în județul Buzău o producție medie de 1075 de kg, față de 5000 anul trecut”, a anunțat directorul DADR.

Floarea soarelui, în schimb, s-a dovedit a fi mai rezistentă la secetă, iar specialiștii spun că la această cultură gradul de afectare al producției a fost mai mic.

„ La floarea soarelui situația nu a fost așa de critică, asta datorită faptului că floarea rezistă mai bine la căldură și la secetă, deci aici în loc de 2000- 2500 de kg cât am obținut anul trecut pe hectar, anul acesta am obținut 1200 kg”, a punctat Cosmin Florea.

Datele au fost deja centralizate și trimise, spre aprobare, către Prefectura Buzău, ulterior fiind trimisă către București, în vederea alocării despăgubirilor.

Pagubele înregistrate la culturile de primăvară sunt însă cu mult mai mari decât la culturile de toamnă. Pentru culturile de grâu, rapiță, orz și orzoaică, Direcția Agricolă a raportat o suprafață calamitată de 70.000 de hectare, valoarea pagubelor ridicându-se la 162.000.000 de lei.