Actualitate Agricultura acum

Topul fermierilor din Buzău! O societate cu capital străin, pe podium

Buzăul are fermieri de top, iar acest lucru a fost dovedit de multe ori prin producțiile record obținute la cereale, un ultim exemplu fiind cel al agronomului din Smeeni, Ionuț Drugea, care a înregistrat o producție de 2.800 kilograme la hectarul de rapiță pe un teren neirigat, într-un an secetos. Însă, în ultimii ani, ogoarele buzoiene au ajuns și pe mâna străinilor care au dovedit, la rândul lor, că pot face agricultură profitabilă. De altfel, topul celor mai mari fermieri din județ, după suprafața lucrată și înregistrată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, arată că o societate cu capital străin a reușit chiar să depășească fermieri cunoscuți din Buzău și să ajungă pe podium.

Clasamentul celor mai mari 10 agricultori din Buzău (poza de ma jos) este deschis de doi buzoieni cu activitate, în special, în cultivarea cerealelor. Într-o intervenție la Focus News, Claudiu Stelea, directorul APIA, a anunțat că de fapt, clasamentul celor 10 se menține de câțiva ani.

„Dacă ne referim la suprafața agricolă exploatată de fermieri, sau la structura fermelor respective, putem spune că cele mai mari exploatații agricole din județul nostru se mențin în ultimii ani într-o competiție pentru a fi în primele 10 ferme, motiv pentru care nu sunt schimbări semnificative în suprafața exploatată. În ultimii 3 ani să spunem, primii doi cei mai mari fermieri din județul nostru au alternat la podium”, a spus Claudia Stelea, director APIA.

Primul fermier este Mihai Afiliu care deține cea mai mare suprafață agricolă din județ și care, într-un interviu în exclusivitate pentru sansanews.ro, a dezvăluit care este secretul succesului său.

”Cel mai mare fermier din județul nostrum, care exploatează suprafețe în special pe zona localității Amaru, este o fermă care are o structură atât pe sector vegetal, cât și sector zootehnic, respectiv vaci de lapte și utilizează o suprafață de 4382 de ha. Imediat, deși la o mie de ha diferență, respectiv 3260 de ha se situează o fermă din zona Ziduri, de asemenea o societate cu tradiție în agricultura buzoiană”, a spus, la Focus Tv, Claudia Stelea, directorAPIA Buzău

Locul trei este ocupat însă de o societate cu capital străin care lucrează de mai mulți ani pământurile buzoienilor. Este vorba despre o societate cu capital străin. ” ”Următorul clasat este un fermier care utilizează suprafețe de teren pe mai multe UAT-uri din județul nostru și nu numai, din județele vecine, pe zona Gălbinași, Cilibia, Movila Banului. Este o fermă care utilizează 2.668 de ha. De altfel, la fel avem și pe locul 7, tot o societate cu capital străin.Sunt fermieri care nu sunt pentru primul an în județul nostru, care dețin și teren în proprietate în suprafețe însemnate, dar și terenuri arendate de la fermieri buzoieni”, a punctat directorul APIA Buzău.

Următoarele locuri, respectiv de la 4 la 6 și cele de la 8 la 10 sunt ocupate tot de firme cunoscute din Buzău. Un exemplu este Frățilă Burnel din Padina care este clasat pe locul cinci în topul celor mai mari fermieri.

”Nu sunt lipsiți de importanță nici ceilalți fermieri aflați în top 10 care provin din zonele consacrate ale agricole pe cultură mare ale județului nostru și care exploatează până la 1530 de ha pe UAT-urile destinate sau cu tradiție în exploatarea terenului, respectiv Ziduri, Padina, Smeeni, Puiești, Boldu, Luciu, Largu, Rușețu sau Ghergheasa”, a afirmat Stelea.