Actualitate

Topul localităților, după rata de vaccinare! Situația nu-i mulțumește pe reprezentanții DSP: ”N-aș putea spune că ne lăudăm, ca județ, cu procentul de vaccinare”

Greu și cu rezultate slabe. Așa s-ar putea descrie modul în care a decurs campania de vaccinare la Buzău în condițiile în care până acum doar un sfert din populația județului s-a imunizat cu schema completă împotriva infecției care la Buzău a ucis peste 700 de persoane.  Mai exact vorbim de 102.377 de buzoieni vaccinați anti-Covid, cu ambele doze, în cele zece luni de la debutul campaniei de imunizare în Buzău. Cu alte cuvinte, doar 25, 06 % din populația județului, adică un procent prea mic pentru a oferi o imunitate menită să limiteze transmiterea virusului cu așa agresivitate cum s-a dovedit că s-a întâmplat în valul patru al pandemiei.

Un top al localităților arată că pe primul loc la imunizarea anti-COVID este municipiul Buzău, cu un procent de 37,49%, urmat de municipiul Râmnicu Sărat cu o rată de 26,81%. Situația se schimbă însă când vine vorba despre situația din restul orașelor din județ. Astfel că, potrivit datelor prezentate de DSP , toate cele trei, respectiv Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele, se situează sub procentul generat la nivel județean, adică în cazul primului oraș este raportată rata de 23%, iar în următoarele localități câte 21%.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Clasamentul comunelor este deschis de Berca, acolo fiind imunizați împotriva infecției cu SARS-CoV-2 2570 de persoane adică, o rată de peste 32%. În top trei , urmează comuna Florica cu 31,97% și Padina cu 29,16%.

În schimb la coada clasamentului este comuna Vâlcelele, o localitate dată ca exemplu negativ inclusiv de responsabilii campaniei de vaccinare. Aici rata de vaccinare este de 3,79% adică de aproape zece ori mai mică decât în Berca.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Tot la exemple negative intră și Săpoca, comună care are cea mai mare rată de incidență, respectiv 10,64 cazuri la mia de locuitori, adică 37 de persoane infectate în prezent, fiind codașă la vaccinare cu o rată de imunizare de 22,12%.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, nemulțumiți la rândul lor de rata de vaccinare, trag un semnal de alarmă asupra faptului că sunt localități, din mediul rural, cum este și Vâlcelele, unde numărul persoanelor care au acceptat serul anti Covid este de ordinul zecilor, adică foarte mic, în timp ce, tot în acele localități, au fost înregistrate și multe cazuri de îmbolnăvire și chiar decese.

De la debutul pandemiei, Buzăul a înregistrat 23480 de îmbolnăviri și 775 de decese.