Actualitate

Tot mai multe accidente pe DN2, cu consecințe dramatice. Ce măsuri propun polițiștii și șoferii

DN2 E85, drumul care leagă sudul țării de Moldova, devine pe zi ce trece o șosea din ce în ce mai periculoasă. Numărul mare de mașini, viteza dar și teribilismul unor șoferi fac ca numărul accidentelor rutiere în care își pierd viața oameni nevinovați să fie în creștere. O statistică a Poliției Rutiere Buzău arată cifre îngrijorătoare. De la începutul anului și până la începutul lunii octombrie, 11 oameni au pierit în urma unor accidente produse pe DN2E85, cu doi mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

„De la începutul anului, pe DN2 E85 s-au produs 15 accidente grave din care au rezultat 11 persoane decedate și 10 persoane rănite grav. În ceea ce privește accidentele grave de circulație numărul acestora este în scădere ușoară, minus un accident grav. Se înregistrează o creștere ușoară a persoanelor decedate cu două persoane și același număr al răniților grav: 10 răniți grav. Dacă e să ne referim la cauzele producerii acestor accidente de circulație vă pot spune că acestea sunt: pe primul loc abaterile comise de către pietoni sub cele două forme: pietoni pe carosabil și traversări neregulamentare urmate de viteză neadaptată, dar și de celelalte cauze: depășire neregulamentară, neacordare de prioritate vehicule și pietoni, alte preocupări în timpul conducerii”, a declarat, la Focus TV, cms șef Gheorghe Colăcel, șef birou drumuri naționale și europene IPJ Buzău.

Pentru a stopa șirul tragediilor de pe Șoseaua Morții, polițiștii buzoieni au înaintat o serie de propuneri CNAIR care să ducă la un trafic în siguranță. Una dintre propuneri vizează montarea de separatoare de sens. Pe de altă parte, rutieriștii cer și ca trecerile de pietoni să fie mult mai bine semnalizate.

„Aceste accidente grave pe DN2E85 se produc din cauza depășirilor neregulamentare, întoarcerilor neregulamentare și pătrunderilor pe sens opus, de aceea Serviciul Rutier, în urma analizelor efectuate în ultima perioadă, a înaintat mai multe informări către administratorul drumului, și mă refer aici la CNAIR, cu scopul amplasării unor astfel de separatoare de sens. Am înaintat informări cu zona Căldărușanca, Mihăilești, Costești, Mărăcineni, Gura Câlnău, Zărnești, Podgoria, dar nu ne-am limitat numai la aceste zone și nu numai la aceste separatoare de trafic. Ne-am dori, de asemenea, să se mărească și impactul vizual asupra trecerilor de pietoni prin aplicarea acelor culori galben sau roșu pe lângă culoarea albă în zona trecerilor, îmbunătățirea iluminatului stradal. Am verificat dacă există trotuare în zona trecerilor de pietoni.”

De altfel, și șoferii spun că separatoarele de sens le oferă mai multă siguranță în timpul mersului.

“Mulți dintre noi, când ieșim pe șoseaua asta, ne simțim fără apărare cumva. Eu, sincer, circul foarte des spre București și spre Suceava și, de fiecare dată când mă urc în mașină, mi se pare că am 50% șanse să fac accident, nu neapărat din vina mea, din vina aglomerației foarte mari și a haosului care este pe șosea. În schimb, între Buzău și Râmnicu Sărat, pe un anumit tronson s-au montat separatoare de sens. Vreau să spun că lucrurile s-au schimbat: când ajung în acele locuri, în dreptul acelor separatoare mă simt în siguranță, simt că nimeni nu poate să vină de pe banda cealaltă și pur și simplu să intre peste mine pe banda mea”, a arătat, la Focus Tv, Cosmin Răileanu, antreprenorul din Râmnicu Sărat care va alerga 150 de km pe DN2E85 pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri urgente de siguranță a traficului.

Cosmin Răileanu și-a propus ca pe 5 noiembrie să alerge 150 de km de la Bacău la Rîmnicu Sărat, prin acest gest vrând să atragă atenția că e nevoie de instalarea de separatoare de sens pe DN2 E85.