În ultimul an, consumul de droguri a devenit un adevărat fenomen în județul Buzău. Din dorința de a experimenta senzații noi, de a se distra sau pur și simplu împinși de la spate de prieteni, adolescenți de 15-16 ani și tineri cu vârsta până în 30 de ani ajung să consume substanțe interzise. Este de ajuns să încerce o dată, pentru ca în scurt timp să devină clienți fideli ai dealerilor. De altfel, polițiștii spun că s-a ajuns ca la Buzău consumul de droguri să fie un fenomen din ce în ce mai îngrijorător. Tot mai mulți tineri consumă droguri și se urcă apoi la volan. În primele 6 luni ale anului, polițiștii au întocmit 5 dosare penale pe numele unor buzoieni aflați sub influența drogurilor.
„Este un fenomen cumva îngrijorător pentru că, într-adevăr, din ce în ce mai mulți conducători auto și mai ales cei tineri, undeva până în 27-30 de ani, sunt depistați conducând autovehiculele sub influența substanțelor interzise. Este o oarecare ispită din partea traficanților către viitorii consumatori și nu durează mult, o dată, de două ori, de trei ori și după aceea deja au viitorii clienți”, a explicat, la Focus Tv, comisarul șef Silviu Dinu, șeful Poliției Rutiere Buzău.
Consumul de droguri a crescut treptat în ultimii ani. Dacă inițial consumatorii erau în special din zona Râmnicu Sărat, cei care se aprovizionau cu stupefiante din județe precum Brăila și Galați, în ultimii 2 ani traficanții au ajuns să aibă clienți în tot județul.
„Noi avem constatări mai de timpuriu, mă refer din anul 2021, dar chiar și în 2020, în special din zona municipiului Râmnicu Sărat, acolo am avut cele mai multe constatări pe această linie. Râmnicu Sărat este învecinat cu județele Brăila și Galați de unde sunt mai mulți tineri care transportă astfel de substanțe și care au fost și depistați de către ofițeri din cadrul formațiunii de combatere a Crimei Organizate. Însă, în ultima perioadă de timp, municipiul Buzău a ținut capul de afiș pe acest aspect.”
Pentru a pune punct acestui fenomen, polițiștii organizează periodic acțiuni de prevenire a consumului de droguri, acțiuni de conștientizare în rândul tinerilor dar și testări cu aparatele Drugtest. Însă, oamenii legii spun că au nevoie de ajutor și din partea părinților. Ei sunt cei care ar trebui să stea de vorbă cu copiii, să le explice riscurile pe care le implică drogurile. Părinții ar trebui să cunoască anturajul adolescenților și să îi monitorizeze din umbră pe tineri, pentru a fi siguri că nu cad în capcana stupefiantelor.
“Am intervenit mult mai aplicat anul acesta, folosim și aparatele Drugtest care sunt foarte eficiente. Este clar că este o atitudine conștientă, dacă te urci la volan știind că ai consumat droguri. Părinții au principala responsabilitate. Noi organizăm o amplă campanie la nivel national, este o campanie destul de agresivă pentru a descuraja acest consum de droguri la volan, sperăm să venim cu o descurajare pe această linie și să și convingem părinții care au copii în jurul vârstei de 16-17 ani să-i sensibilizeze, să-i și învețe, să-i și formeze cu un comportament preventiv.”
Săptămâna aceasta, 5 tineri au fost prinși în plină stradă cu droguri asupra lor. Detalii, AICI.
Adaugă comentarii