Actualitate SĂNĂTATE

TRANSFERUL PACIENȚILOR POST COVID LA SPITALUL CFR, PUS ÎN AȘTEPTARE. Ce probleme au apărut chiar în ziua internărilor

Răsturnare de situație în cazul transferului de pacienți post COVID în Spitalul CFR. Așteptat pentru astăzi, transferul se amână. Motivul: condițiile puse de reprezentanții Spitalului CFR și necesitatea schimbării protocolului de transfer.

Oficialii unității spitalicești au cerut ca în saloanele de la CFR să fie transferați doar pacienți care să nu fie în stare gravă, pe motiv că nu au medici specialiști dar și că stația de oxigen a spitalului nu ar face față consumului. Lucru cu care autoritățile de sănătate publică nu au putut fi de acord, pentru că, practic ar fi însemnat ca la CFR să fie duși pacienți care în mod normal ar putea fi externați și monitorizați de medicul de familie. A urmat o nouă ședință, a fost pus pe hârtie un nou protocol de colaborare pe care trebuie să îl semneze toate părțile implicate.

“Vechiul protocol era întocmit de Spitalul CFR și prevedea niște parametri pentru pacientul transferat care, de fapt, nu mai caracteriza pacientul care are nevoie de asistență medicală, deci, acel pacient caracterizat de parametri medicali pe care ei i-ar fi dorit, este pacient externat în domiciliu și supravegheat prin medicul de familie. În urma unor noi discuții, s-a ajuns la altă concluzie, s-a trecut pe hârtie, urmează ca toți factorii implicați să semneze această hârtie și, în principiu, de mâine să se treacă și la internarea acestor pacienți post COVID. Sper ca noile reguli să fie agreate de oficialii Spitalului CFR.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Practic, conform noului protocol întocmit luni, 26 aprilie, la Spitalul CFR ar urma să ajungă pacienți care au o anumită saturație și care au nevoie de o anumită cantitate de oxigen.

“Starea de sănătate este acea stare care încă nu permite externarea în domiciliu, care ar avea nevoie de administrarea de oxigen sub control, la un debit de mai mult de 6 l pe minut și a cărui saturație să fie de 90-92 la sută, nu mai mult, nu mai puțin. Problema este că orice pacient, în urma unei mobilizări, poate să aibă o variație a saturației. Am fixat anumite repere de timp, de asistență medicală, până ne lămurim exact ce e cu pacientul respectiv. Cred că lucrurile vor evolua bine, probabil că și personalul are o teamă ca la orice început, dar lucrurile vor merge bine.Sunt niște lucruri care e mai bine să le găsim în niște înscrisuri și pe care cei de la Galați le doresc foarte clare de la început. “, a adăugat medicul Carmen Scîntei.

Acum, autoritățile buzoiene așteaptă răspunsul conducerii de la Galați a Spitalului CFR, astfel încât pacienții să fie transferați cât mai repede. La o primă vedere, propunerea autorităților buzoiene ar fi fost acceptată de managerul de la Galați al Spitalului CFR. Într-o declaratie ÎN EXCLUSIVITATE acordată Focus Tv, managerul Carmen Șerbănescu a precizat că de mâine, 27 aprilie, ar putea ajunge primii pacienți post COVID în secția CFR de la Buzău. Deocamdată, însă, noul protocol nu a fost semnat.

“În urma discuțiilor care au avut loc astăzi s-au pus la punct mai multe detalii legate de primirea pacienților. În acest moment, protocolul a fost discutat și poate fi semnat în cel mai scurt timp. S-a pus la punct o listă a afecțiunilor care nu pot fi tratate în cadrul Spitalului CFR Buzău pentru că nu există medic, alte condiții sunt referitoare la saturația de oxigen.
Pacienții cu saturație mai mică de 92 la sută, în condițiile în care primesc un aport de 5 l pe minut, nu pot fi primiți pentru că stația de oxigen de la spital este de capacitate foarte mică. Alte afecțiuni care nu intră în sfera de competență, din lipsa medicilor de specialitate, sunt afecțiunile psihiatrice, pacienții cu insuficiență renală, respectiv pacienții dializați, pacienții cu diverse intervenții chirurgicale, ținând cont că secția de medicină internă, unde vor fi internați, nu prezintă dotările specifice, și pacienți cu deficit locomotor, întrucât această clădire nu are lift. Eu sper într-o colaborare fructuoasă. Este posibil ca mâine să primim primii pacienți.”

Pentru acest lucru, noul protocol trebuie semnat de ambele părți, Spitalul CFR Galați și Spitalul Județean Buzău. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla așa pe parcursul zilei de luni, sau cel târziu marți dimineață, astfel încât să poată fi transferați rapid pacienții post COVID din Spitalul Județean.