Actualitate

Trei tineri au plătit cu viața! După moartea lor, polițiștii și-au regândit strategia împotriva șoferilor vitezomani

Viteza excesivă și neatenția la volan au însângerat șoselele din Buzău. Doar în ultimele trei săptămâni, trei tineri au pierit în accidente rutiere grave. O adolescentă de 17 ani din Padina, un tânăr de 29 de ani din Mărăcineni și o fată de 21 de ani din Buzău sunt cei care au plătit cu viața pentru aceste greșeli produse în timpul șofatului. În urma lor, a rămas durerea, însă, dincolo de drama trăită de fiecare familie în parte rămâne și întrebarea „Cât sânge va mai curge până când vor fi luate măsuri reale pe drumurile publice?”

Un răspuns clar este aproape imposibil de dat, însă cert este că, la Buzău, moartea celor trei tineri i-a scos pe polițiști în stradă mai mult ca niciodată. Mai mult decât atât, strategia de control în trafic a fost regândită, iar vitezomanii sunt ”vânați” exact acolo unde se așteaptă mai puțin, adică pe porțiunile de drum unde obișnuiesc să calce mai mult pedala de accelerație și unde, din păcate, se întâmplă și cele mai multe accidente rutiere.

O confirmare a acestui fapt a venit chiar în cursul zilei de astăzi, când, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Județean de Poliție Buzău a anunțat rezultatul unei ample acțiuni de control în trafic având ca temă principală nerespectarea regimului legal de viteză.

Din păcate, concluziile sunt alarmante! Peste 500 din cei aproximativ 800 de șoferi opriți în trafic au încălcat legea și au fost sancționați. Mai grav este că mulți aveau viteze atât de mari încât au rămas fără permisul de conducere.

”În cadrul acţiunii, au fost controlate peste 880 de autovehicule, au fost aplicate 532 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi au fost reţinute în vederea suspendării 134 de permise de conducere, dintre care 10 pentru depăşirea cu mai mult de 70 de km/h a vitezei maxime admise”, informează IPJ Buzău.

De altfel, polițiștii atrag atenția, încă o dată, că ”viteza, sub toate formele sale, constituie principala cauză de producere a evenimentelor rutiere cu urmări grave”.

Acțiunea polițiștilor s-a desfășurat în săptămâna 7-13 august, adică la doar câteva zile după accidentul grav din Padina, în urma căruia au pierit o tânără de 17 ani și tatăl său.  De asemenea, celelalte două accidente grave au avut loc chiar în timpul desfășurării acestor controale în trafic. Este vorba despre accidentul din 9 august, pe DN2E85, la granița județelor Buzău și Ialomița. Nenorocirea s-a produs în timpul unei furtuni, când asfaltul devenise alunecos iar vizibilitatea scăzuse foarte mult. Alexandru, un tânăr inginer în industria aerospațială, a murit. Pe 10 august, o fată de 21 de ani a pierit într-un accident, tot pe DN2E85, la ieșirea din municipiul Râmnicu Sărat spre Vrancea.

”Controalele Poliţiilor Rutiere din Europa vizează respectarea regimului legal de viteză și reducerea numărului și gravității consecințelor accidentelor rutiere înregistrate pe fondul vitezei neadaptate la condițiile de drum și a celei excesive.

Echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor au fost amplasate în sistem „cascadă”, în special în zonele unde s-au înregistrat cele mai mari valori de trafic”, subliniază reprezentanții IPJ Buzău.

De altfel, polițiștii au anunțat că vor continua verificările în trafic, inclusiv în aceste zone unde au fost deja înregistrate accidente grave, iar surse din cadrul IPJ Buzău susțin că a fost regândită strategia împotriva șoferilor vitezomani și mai multe echipaje ale polițiștilor care, până acum, acționau în interiorul municipiului Buzău au fost relocate tocmai pe aceste sectoare de drum considerate cu grad mai ridicat de producerea accidentelor rutiere.

Analize despre modul în care se conduce pe drumurile publice din Buzău dar și despre ce soluții ar putea fi adoptate pentru reducerea numărului de accidente au făcut, la Focus TV, Titi Aur, expert în conducere defensivă dar și Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră. Detalii aici și aici.