Actualitate

Un festival cu tradiție la Buzău, reluat după doi ani de pauză. Evenimentul va debuta cu o paradă

Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței”, la start. Aflat la cea de a șaptea ediție, concursul va fi reluat anul acesta după o pauză de doi ani din cauza pandemiei. Astfel, iubitorii de folclor, tradiții și cultură vor avea parte, în următoarele patru zile, de un spectacol de dansuri populare tradiționale din șase țări ale Europei. Evenimentul va debuta, ca în fiecare ediție, cu parada portului tradițional al țărilor participante.

Cehia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia și România sunt cele șase țări care se vor întrece în dansuri tradiționale în cadrul celei de a VII-a ediții a Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței” care va începe astăzi. Tinerii dansatori au ajuns deja la Buzău, iar în această dimineață au fost primiți la Consiliul Județean de președintele Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele Adrian Petre.

Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău

”După 2 ani de pandemie, Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței” își deschide porțile pentru iubitorii de folclor, tradiții și cultură. Festivalul se află la a VII-a ediție și anul acesta vor participa țări doar din Europa. Dorim să creăm o adevărată sărbătoare a folclorului, scopul festivalului nostru fiind acela de a aduna oameni – mesageri ai folclorului din țară și străinătate, să împărtășim bucuria dansului și a muzicii cu oameni din toată lumea”, au spus reprezentanții Consiliului Județean.

Programul artistic va debuta joi, 28 iulie, cu o paradă a portului tradițional al țărilor participante începând cu orele 17,30 din fața Primăriei Municipiului Buzău și va continua pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu – Parcul Crâng. Va urma un program artistic al fiecărei țări participante, după intonarea imnurilor.

Festivalul va dura 4 zile, în ultima zi având loc și festivitatea de premiere.

”În zilele de 29 – 31 iulie începând cu orele 18,00 se vor desfășura spectacolele în Parcul Crâng astfel:

29 iulie –Ansamblul Folcloric “Datini Nehoiene” – Nehoiu, Cehia, Macedonia de Nord, Serbia

30 iulie – Formația de instrumente populare „Petrică Popescu”, Ansamblul Folcloric „Plai cu dor” – Plaiul Nucului, Ansamblul Popular „Mlădițe Nedelene” – Prahova, Grecia, Polonia, România.

31 iulie –Închiderea festivalului –  toate țările participante”, spun organizatorii.

În perioada Festivalului Internațional va avea loc și un târg de meșteșuguri și artizanat.

Iată lista participanților:

  • CEHIA  –  „DEMIŽÓN STRÁŽNICE”
  • GRECIA –  “MERAKLIDES GROUP”
  •  MACEDONIA DE NORD – “FOLKLORE  ENSEMBLE
  • ALEKSANDAR TURUNDZEV”
  • POLONIA – „FOLKLORE  ENSEMBLE  RUDKI”
  • SERBIA – “FOLK DANCE ENSEMBLE ZORA”
  • ROMÂNIA – ANSAMBLUL FOLCLORIC „PLAIURILE MIORIȚEI”.