Actualitate

Un scenariu de coșmar pentru iarna viitoare. A explodat gigacaloria!

Ipoteză șoc pentru câteva mii de familii care locuiesc în apartamente din municipiul Buzău racordate încă la sistemul centralizat de încălzire. Prețul gigacaloriei va exploda în această iarnă, iar scumpirea preconizată ar putea fi suportată din buzunarul consumatorilor, deși până acum calculele arătau că iarna 2021 – 2022 nu va aduce majorări la tarifele practicate de RAM Termo Verde pentru abonații persoane fizice.

După o vară în care reprezentanții RAM Termo Verde, societatea responsabilă de furnizarea agentului termic în municipiul Buzău, alături de responsabilii din Primărie au făcut calcule și au așezat pe hârtie mai multe scenarii cu privire la prețul gigacaloriei din sezonul rece 2021 – 2022, s-a tras linie și s-au luat primele decizii. Gigacaloria se scumpește, iar creșterea anunțată este una explozivă. Concret, prețul gigacaloriei va ajunge la 881 lei, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă o creștere cu 300 de lei față de tariful din ultimii ani. În iernile trecute, tariful pentru o gigacalorie era de 577 lei, cu TVA, o parte din acesta fiind acoperit din subvenții.

Surse oficiale au explicat pentru sansanews.ro că, deocamdată, nu se știe dacă această majorare va fi acoperită măcar parțial de Primăria Buzău, așa cum s-a anunțat, în repetate rânduri, sau scumpirea se va regăsi și în facturile plătite de buzoienii încă abonați la sistemul centralizat de încălzire. Potrivit surselor sansanews.ro, există mai multe scenarii. Cel mai optimist pentru populație ar fi  ca această scumpire să fie suportată printr-o subvenție acordată de Ministerul Dezvoltării.

” Este o certitudine. Gigacaloria se va scumpi. În maxim o săptămână propunerea cu noul tarif va pleca la ANRE. Nu se știe însă cine va suporta această creștere. Ministerul Dezvoltării a cerut Buzăului o situație privind suma de care ar fi nevoie pentru a se acoperi subvenția pe care, până acum o suporta Primăria pentru ca populația să plătească un preț mai mic la gigacalorie. De exemplu, anul trecut Primăria a plătit 5.3 milioane de lei pentru această subvenție la căldură. Acum necesarul, incluzând scumpirea anunțată, ar fi undeva la 7 milioane de lei”, au explicat sursele sansanews.ro.

Cu alte cuvinte, dacă Buzăul ar primi cei 7 milioane de lei, populația ar putea scăpa de majorarea gigacaloriei. În caz contrar, scumpirea integrală sau într-un procent mai mic, de până la 25%, se va regăsi și în facturile populației , în următorul sezon rece.

Toată această situație este generată de majorările de pe piața energiei din România, respectiv creșterea tarifelor la gaze naturale. De exemplu, Buzăul cumpără gazul la un preț aproape dublu față de contractul încheiat anul trecut. Până acum, prețul gigacaloriei suportat de populație era de aproape 300 de lei.