Actualitate

Un tip de poluare cu efecte nebănuite. Specialiștii avertizează: lumina artificială pune în pericol flora și fauna

Luminile de noapte sunt, fără îndoială, o necesitate. Iluminatul public este esențial pentru asigurarea unui climat de siguranță, la fel și cel folosit de oameni acasă, pe proprietatea sa. Mare atenție însă: iluminatul artificial, intensificat în ultimii ani îndeosebi în cazul locuințelor, poate fi extrem de dăunător deopotrivă animalelor, plantelor și insectelor.

Un ONG cunoscut din țară, care luptă pentru conservarea florei și faunei și deține un ”spital” pentru animalele sălbatice rănite sau aflate în stare de risc, trage un semnal de alarmă cu privire la efectele, uneori dramatice, pe care le poate avea un iluminat necorespunzător. Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice Focșani spune că lumina artificială poate crea dezechilibre majore în natură.

”Poluarea luminoasă pune sub semnul întrebării alternanța zi/noapte care a guvernat viața de miliarde de ani pe Pământ. Chiar și iluminatul cu putere redusă are impact asupra biodiversității. Luminile solare de noapte, de exemplu, sunt capcane pentru anumite insecte. În funcție de specie, iluminatul provoacă diferite tulburări : animalele diurne rămân active și sunt atrase de lumini, anumite animale nocturne fug din zonele luminate sau, dimpotrivă, se adună acolo și își părăsesc mediile obișnuite de viață. Acest lucru provoacă o mortalitate excesivă, în special în rândul păsărilor și insectelor, și o reducere a zonelor de habitat natural pentru multe specii (insecte, lilieci, amfibieni etc.).

Consecințe : dezechilibre în relațiile dintre aceste specii (relația pradă-prădător; perturbarea polenizării), tulburări în ciclurile biologice ale animalelor, dar și ale plantelor (întârzierea căderii frunzelor de la foioase, de exemplu), perturbarea puternică a vieții animale și a plantelor , în special în mediile acvatice (iazuri, pâraie etc.)”, transmit specialiștii ACDB.

Aceștia vin însă și cu soluții, cum ar fi folosirea unor lămpi cu lumină caldă:

”Cum să reduceți poluarea luminoasă în grădina dvs.?

Utilizați lămpi de culoare galben/portocaliu chihlimbar

Iluminați doar suprafața utilă: Nu iluminați cerul

Iluminați ceea ce doriți fără deversare excesivă în jurul țintei: 95% din fluxul luminos trebuie concentrat într-un unghi de 151° (adică un con de 75,5°)

Cantitatea maxima de lumina autorizata pe suprafața pe care căutam sa o iluminam: 35 lumeni/m2 ( in intravilan), 25 lumen/m2 (in afara intravilanului)

Indiferent de utilizarea luminii, suprafețele de apă trebuie să rămână cât mai întunecate și să nu primească lumină directă , deoarece aceste medii sunt foarte bogate în biodiversitate și foarte sensibile la lumina artificială pe timp de noapte.

Pentru a trăi în armonie cu natura, este imperativ să-ți adaptezi iluminatul exterior la nevoile tale reale și nu la supra-lumină”.

Exemplu privind modul în care ar trebui iluminată o casă. Sursa: ACDB Focșani
Etichete

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian