Actualitate

Una dintre cele mai vechi librării din Buzău se închide! Cărțile, vândute la reduceri

Una dintre cele mai vechi librării din Buzău se închide. Lipsa de interes pentru cărți și citit, mediul on-line în jurul căruia a ajuns să se învârtă totul, s-au răsfrânt asupra conceptului de librărie, locul din care poți cumpăra fizic o carte, iar asta s-a simțit din plin în activitatea librăriei Faust din Buzău, un spațiu cunoscut de cei care mai apreciază un volum, îl caută și scot bani din buzunar pentru a-l citi.

Declinul a început în urmă cu mai mulți ani iar pandemia a adus librăria în punctul în care deținătorul său s-a văzut nevoit să anunțe închiderea spațiului, din luna decembrie a acestui an.

„Piața cărții a involuat, a dispărut apetitul de lectură, în special la tineri și nu am reușit să ținem pasul cu mediul online, cu site-urile editurilor sau cu Elefant și Amazon. Ne-am menținut foarte greu, ultimii 5-6 ani au fost din pasiune, trăgeam linie la 0, și totuși mai țineam un an librăria. Și tot așa. Când a apărut pandemia, lucrurile s-au înrăutățit, școala a trecut în online și am pierdut mare parte dintre clienți. Am fost câteva luni închiși, s-au coagulat toate, și s-a adâncit criza, nu am mai avut putere să susținem”, ne-a declarat Tolea Poștovei, deținătorul librăriei.

Înainte de a se închide, în luna decembrie, Librăria Faust va vinde cărți la reducere. Prețurile volumelor vor fi cu 20 la sută mai mici decât costul afișat. Nu sunt incluse în ofertă manualele școlare, auxiliarele (caiete, culegeri, teste, dicționare etc).

„Oamenii se orientează la alte librării și spre mediul on-line. E mai comod să stai în fotoliu și să vină cartea acasă, deși diferența prețului o vezi în costul de transport. Ne-am înscris în Programul de Sprijinire al Culturii, dar banii promiși nu au venit, nu am activat 3-4 luni, și am închis”, a mai declaratTolea Poștovei.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Domnul Postovei nu știe ca editurile au avut oferte mari in pandemie? De exemplu 2+1 gratis. La Nemira. Libraria Alexandria o aplica. Faust, nu. Site-urile editurilor au avut reduceri și de 80%. Faust nici acum la lichidare nu are cine știe ce reducere. Prețul transportului la comenzile online e amortizat in aceste condiții. Cărțile se cumpără acum de la editura direct, când sunt oferte, reduceri și la “coșuri” de 150-200 lei ai transport gratuit. Poți ajunge sa cumperi 10-12 cărți bune la un preț de 15-20 lei pe bucata. Cum sa cumperi de la Faust și alte librarii cu 30-40-50 lei. Romanii citesc însă nu aruncă cu banii pe fereastră.