POLITICĂ Social

Unde sunt cele mai mici salarii din învățământ. ”Nedreptățile României reale”

Sindicatul cu cea mai largă reprezentare în învățământul buzoian a organizat, vineri, două întâlniri între parlamentari care fac parte din actualul Legislativ și una dintre categoriile defavorizate de angajați din sistemul bugetar. Este vorba despre personalul nedidactic din învățământ, format din îngrijitori, muncitori de întreținere, bucătărese, spălătorese, etc.. Acești salariați primesc salariul minim pe economie sau salarii apropiate de acest nivel din cauza legii salarizării unitare care prevede că nu pot beneficia de sporuri. În timp, aceste prevederi au făcut ca personalul auxiliar din școli să înregistreze decalaje foarte mari față de salariile din învățământ, situație care a creat mari inechități.

”Coșul minim de consum pentru un trai decent raportat la o persoană adultă pe lună a fost calculat la 2708 lei/lună. În prezent salariul minim pe economie este de 2550 de lei din care se scad impozitul și contribuțiile, rezultând un salariu de circa 1500 de lei/lună. Peste 90% din salariați – personal nedidactic din învățământ – câștigă puțin peste acest salariu. Este evident faptul că, în situația prezentată, salariații  din învățământ – personal nedidactic – nu acoperă cu venitul realizat nevoile zilnice, nici măcar pentru persoana proprie. Aceste realități sunt consemnate și în ultimul raport întocmit de Avocatul Poporului care propune modificări legislative.” arată sindicaliștii din învățământ.

ReprezentanțiI Sindicatului Învățământului Preuniversitar i-au invitat la discuții pe parlamentarii de Buzău. Întâlnirile au avut loc la Buzău, la Liceul Pedagogic, și la Râmnicu Sărat, la Casa de Cultură ”Florica Cristoforeanu”, cu participarea senatorilor Liliana Sbârnea (PSD) și Vlad Pufu (PNL) și a deputatului Laurențiu Țepeluș.

”De fiecare dată când particip la întâlniri cu asociații profesionale, sindicate sau alte organizații, realizez că legislația muncii din România e încă departe de stabilirea unei echități sociale. Sunt în continuare nedreptăți, iar statul, prin legislația în vigoare, calcă de-a dreptul peste meserii care, aparent, sunt neînsemnate ca statistici, dar care au un rol extrem de important în asigurarea unui lanț funcțional… Acești oameni fac parte din sistemul național de educație, dar fără dedicare din partea lor, posturile ar rămâne neocupate, pentru că salariile pe care le primesc au rămas cele mai mici din țară. ” a scris, într-o postare pe Facebook, după întâlnire, senatorul liberal Vlad Mircea Pufu.

Parlamentarul liberal arată că dacă s-ar acorda acestei categorii sporul pentru condiții de muncă, la fel cum se acordă și altor categorii profesionale, și cum cer și sindicaliștii din domeniu, ar rezulta o creștere cu 7% a salariului, adică undeva la 90 de lei net/salariat.

”În ceea ce mă privește, voi face o interpelare pe aceasta temă către miniștrii Finanțelor și Educației, urmată de începerea demersurilor pentru un studiu de impact bugetar al acestei posibile majorări. Calculele arată că ar fi vorba despre aproximativ 6,9 milioane de lei lunar pentru acoperirea acestei creșteri pentru întreg personalul nedidactic din țară. Susțin necesitatea creșterii salariilor pentru această categorie profesională, desconsiderată pe nedrept.” anunță senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu.