Actualitate

Unic în România! Zeci de soiuri de maci, într-o singură grădină din Buzău. Unde este

De la roșu aprins până la culoarea vișinei, alb, roz sau nuanțe de lila și mov. Cu petale fine, simple, bătuți sau chiar în formă de fluture. Pe scurt, zeci de soiuri de maci, într-o varietate de culori și forme ce alcătuiesc paradisul florilor creat de o buzoiancă în propria grădină. Costela Toma iubește florile și a vrut să aibă propriul ”eden”. Și a reușit. După 11 ani în care a adunat semințe de maci din toată lumea a devenit cea mai mare colecționară din țară.

Pasiunea pentru flori a moștenit-o de la mama sa, iar acum, la 65 de ani, Costela Toma își trăiește propriul vis: o grădină plină cu flori, de toate formele și culorile. În gospodăria sa din satul Dăscălești, comuna Puiești,Costela și soțul său și-au amenajat un paradis al florilor pe care l-au denumit sugestiv ”Eden Costela”.

În total sunt 2.400 de metri pătrați doar cu flori. Aici, în orice anotimp sunt flori de la ghiocei, vestitorii primăverii, până la crizantemele de toamnă și chiar cactuși pe timpul iernii. Macii sunt însă marea dragoste.

”Nu știu ce am văzut în ei. Am văzut în ei ceva divers față de alte flori. O sensibilitate, o finețe a petalelor. Dacă toată lumea este încântată de macii câmpului, cei roșii cu petale simple, la un rând de petale, pe mine m-au încântat cei bătuți, de toate culorile”, ne-a mărturisit Costela.

Această pasiune pentru maci a început în urmă cu 11 ani, pe când Costela era în Italia.

”Totul a început în Italia. Am stat acolo 13 ani și am găsit niște maci roșii, bătuți. Și de acolo a pornit totul. Am căutat, am cumpărat semințe de unde am găsit. Am apelat și la prietenii din Anglia, Germania, Franța. S-au încrucișat și s-au înmulțit și acum am o diversitate de culori. Este o pasiune profundă. Inimă și trup și suflet. Eu cu soțul meu am decis să trăim în paradisul nostru ultimii ani din viață”, ne-a spus Costela.

Acum este perioada în care macii înfloresc, iar imaginile surprinse în grădina Costelei sunt de o frumusețe rară: o diversitate de nuanțe, forme și combinații de culori. Preferații proprietarei sunt ”macii fluturași”.

Paradisul este completat de alte zeci de soiuri de flori care completează perfect grădina.

”Am încercat să țin o evidență a tuturor speciilor, dar am pierdut numărul. Zeci de soiuri, peste 150, de flori anuale, perene, arbuști de ornament, suculente și cactuși. Am 300 de trandafiri, bujori, crini românești și imperiali, dalii, gladiole, tuberoe, hibiscus de grădină, nalbe. Florile pentru mine sunt o terapie a sufletului”, ne-a povestit Costela.

Pentru a-și vedea visul cu ochii, Costela a investit mii de euro. Urmărește de toamna până primăvara site-urile și magazinele de specialitate de unde își achiziționează mereu plante noi. Tot ce îi place cumpără, cultivă și multiplică. Însă, din raiul ei nu ezită să dăruiască celor care iubesc florile. Nu a vândut niciodată semințe, însă le oferă cu dragoste. Costela face parte din grupul ”Semințe cu suflet” și așa a reușit să –și facă cunoscută pasiunea, să atragă în comunitatea sa alte pasionați de flori dar și să ”împrăștie” semințe de flori în toată țara. Pe lângă prețioasele semințe, Costela le oferă celor interesați și sfaturi utile cum să le planteze și cum să le îngrijească pentru ca și alții să trăiască bucuria pe care o simte ea de fiecare dată când își privește paradisul ce-i înconjoară casa.