Actualitate

Unitate de procesare lapte, închisă de Direcția Sanitar Veterinară

imagine cu rol ilustrativ

Probleme grave descoperite în timpul controalelor desfășurate de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare în luna martie. Verificările s-au încheiat cu amenzi uriașe dar și sute de kilograme de produse alimentare retrase de la comercializare. Cea mai gravă problemă a fost descoperită la Padina unde inspectorii DSV au decis să închidă o unitate de procesare a laptelui.

Pește cu paraziți, descoperit într-un depozit

Problema peștelui infestat cu parazitul Anisakis revine la Buzău. Nu mai puțin de 828 de kilograme de macrou cu larve au fost identificate într-un depozit alimentar. De aici peștele era vândut către alte magazine, atât din județul nostru cât și din alte județe, cum ar fi Brașov.

”În urma analizelor de laborator au fost identificate larve de Anisakis spp. în peritoneu și viscere la 3 loturi de macrou congelat. În urma inițierii notificărilor în platforma AAC s-a retras de la comercializare 828,4 kg macrou congelat din care 810,7 kg a fost redirecționat către o unitate de procesare iar 17,7 kg au fost incinerate”, informează DSV Buzău.

Macrou cu larve a fost descoperit și în luna februarie. Detalii aici.

Sute de kilograme de brânză, retrase de la vânzare

Aproape 500 de kilograme de telemea de vacă au fost confiscate de la unitate de procesare a laptelui care funcționa fără „a deține înregistrare/autorizație sanitară veterinară”. Potrivit unor surse sansanews.ro totul s-a întâmplat la Padina, unde această unitate funcționa de ceva timp, dar care, până anul trecut a funcționat legal. Odată cu schimbarea legislației, jumătatea anului 2023, proprietarul ar fi trebuit să-și transforme activitatea din centru independent în fabrică de procesare, lucru pe care nu l-a făcut și care acum a fost sancționat de DSV. Mai exact, inspectorii au aplicat și amendă și au interzis desfășurarea activității în spațiul respectiv care în ultimele luni a funcționat în afara legii.

În total, în luna martie, DSV a aplicat 8 amenzi și zeci de avertismente.

”În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformități: desfășurarea de activități fără a deține înregistrare/autorizare sanitară veterinară, deficiențe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție/dezinsecție/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice, deficiențe de depozitare și manipulare a produselor alimentare, deficiențe de trasabilitate.

Urmare a acestor neconformități au fost aplicate 8 amenzi contravenționale în valoare totală de 125600 lei și 44 avertismente”, informează DSV.

În perioada menționată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluționarea a 5 alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje și a 12 notificări de neconformități primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.