Actualitate SĂNĂTATE

Vaccinarea antigripală, la Buzău, doar la medicul de familie. Anunțul făcut de Direcția de Sănătate Publică

Campania de vaccinare a debutat cu stângul la Buzău. Persoanele care vor să se imunizeze împotriva virusului gripal sunt obligate să facă un drum în plus. Asta pentru că, la Buzău, nicio farmacie nu poate administra vaccinul gripal, iar pacienții, după ce au făcut un drum la medical de familie pentru a-și lua rețeta în baza căreia primesc serul de la farmacie, trebuie să revină în cabinet pentru imunizare.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a trimis, în acest sens, o informare către populație tocmai pentru ca erau persoane care căutat puncte de vaccinare amenajate în farmacii.

”Va informăm, că până la aceasta dată, în județul Buzău, nu există puncte de vaccinare la nivelul farmacilor deoarece această situație nu a fost solicitată. Persoanele se pot adresa pentru vaccinare medicilor prescriptori la orice unitate sanitară autorizată”, a transmis, printr-un comunicat de presă, DSP Buzău.

Pe de altă parte, Angela Mazdrag, reprezentantul medicilor de familie din Buzău, a explicat pentru sansanews.ro că până acum toți pacienții pentru care a eliberat rețetă s-au întors pentru vaccinare .

”Legea spune că vaccinarea trebuie făcută în farmacii, doar că la noi farmaciile nu sunt pregătite motiv pentru care pacienții se întorc cu vaccinul în cabinet”, a spus Angela Mazdrag.

Pentru a veni în ajutorul pacienților cu afecțiuni cornice, pentru care un drum în plus ar fi mai greu de făcut, medicii de familie le recomandă ridicarea vaccinului gripal în același timp cu restul medicamentelor din rețeta lunară.

Veste bună este că vaccinul antigripal se găsește în farmacii și sunt deja zeci de buzoieni care s-au imunizat.

Amintim că acest sezon este primul în care vaccinul este ridicat din farmacii și nu mai este distribuit de Direcția de Sănătate Publică medicilor de familie. Pacienții care au afecțiuni cronice primesc vaccinul antigripal gratuit, în timp ce persoanele trecute de 60 de ani, fără afecțiuni cronice, primesc compensare de 50%.

La rândul lor, medicii infecționiști recomandă vaccinarea antigripală mai ales că se așteaptă la un sezon în care vor circula atât virusul gripal cât și coronavirus.

„Este foarte eficient vaccinul antigripal, în principiu el  ar trebui administrat în perioada octombrie – noiembrie. Protecția conferită de vaccin apare undeva după 14-21 de zile de la efectuarea vaccinării”, a spus dr. Bogdan Micu.