Actualitate Agricultura acum

(Video) Crescătorii de porci țin fermele goale de frica scumpirilor. ”Prețul de vânzare nu va fi suportat de populație”

Prețurile la carnea de porc explodat, iar buzoienii spun că a ajuns un lux să-ți permiți să o consumi. De partea cealaltă, crescătorii de suine spun că frica scumpirilor la furaje și utilități preferă să-și țină fermele goale, deși însă sfârșit au scăpat, cel puțin pentru moment, de pesta porcină care i-a ținut pe loc ani la rând. Fermierii au recunoscut că în final carnea din producția autohtonă ar ajunge la raft cu un preț mai mare decât la produsele din import, iar populația nu și l-ar permite.  

Pentru prima dată după mai bine de trei ani, județul Buzău nu mai are niciun focar de pestă porcină în ferme. Cu alte cuvinte, toți crescătorii de suine își pot desfășura activitatea fără restricții, respectând totuși normele de protecție împotriva acestui virus care a ucis sute de mii de animale în tot județul. Totuși, fermierii nu se grăbesc să-și populeze fermele, iar motivul îl reprezintă scumpirile înregistrate în ultima perioadă la cereale, furaje și utilități, adică tot ceea ce va crește în final costul de producție.

„Din punct de vedere sanitar-veterinar este adevărat, dar din punct de vedere economic cred că e un dezastru, adică nu cred că vreun fermier va popula, cel puțin în următoarele șase-șapte luni. Pentru că cerealele, deja, după cum știți, au crescut enorm. Purcelul mic a ajuns la vreo 60-70 de euro bucata și costul lui va fi foarte mare, iar prețul de vânzare sigur nu va fi suportat de populație, pe de-o parte, iar pe de altă parte vor veni din importuri, din Germania, din Spania, din Europa Occidentală pentru că, știți bine, chinezii nu mai importă nimic din Europa și atunci, producția de acolo se va îndrepta spre țări de genul nostru. Acesta este punctul meu de vedere. Probabil că era undeva la 80-90%”, a explicat Mircea Curelea, crescător de suine.

În aceste condiții, crescătorul are în prezent ferma goală și spune că va repopula abia într-o lună însă cu un număr mult mai mic de animale față de cât obișnuia să crească până când pesta porcină i-a omorât mii de porci.

”În primul rând, producția pe care o facem noi cred că nu este rentabilă în situația dată și, pe de altă parte, marfa care va veni din afară. Care vine. De Crăciun, la fel a fost. Sincer să vă spun, nu am făcut un calcul al costurilor pentru că eu am ferma goală în momentul acesta, dar cred că undeva între 40-50% au crescut. Gândiți-vă că, cerealele au crescut cu 60-70%, iar cerealele reprezintă 70% din consumul de furaje al animalului, energia a crescut de trei ori, salariile au crescut și ele cu un anumit procent. Vă dați seama, toate sunt în defavoarea creșterii animalelor. În ceea ce privește acest domeniu, al creșterii suinelor, este o cădere foarte adâncă, foarte profundă, deci nu vor rezista decât cei foarte mari, care au și suprafețe de teren, care au furaje, care au prelucrare, care au magazine, adică întreg lanțul. Cei mici nu au nicio șansă.

Eu aveam capacitatea de 10.000 de capete și plus ferma de reproducție care are undeva la 1000 de scroafe cu 25.000-30.000 de purcei pe an. Acum avem 0, urmează să populăm reproducția”, a spus crescătorul de porci.

Iar în situația acestui fermier sunt și alții care acum au fermele goale.  

”La Buzău, nu mai este decât o singură fermă care are porci, din informațiile mele, aici, lângă Hanul lui Țintă. Dar alta nu cred că mai există, toate sunt goale în momentul acesta. În trecut, cred că erau 10 ferme, în medie, la vreo 3000-4000 de capete, erau vreo 40.000-50.000 de capete pe an, lejer, cred că și mai mult”, spune Mircea Curelea.

De altfel, situația este asemănătoare la nivelul întregii țări. Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de carne de porc din România a declarat la o televiziune centrală că doar în 2021 a fost băgată în pământ, din cauza pestei porcine, o cantitate de carne de 92 de milioane de kilograme, adică cantitatea care putea asigura consumul pentru 2,5 milioane de persoane.

Toate aceste aspecte dar și contextual economic actual cauzat de războiul din Ucraina  au dus la explozia prețurilor la kilogramul de carne la raft. De exemplu, potrivit site-urilor supermarketurilor, un kilogram de cotlet de porc fără os se vinde cu aproape 25 de lei, adică cu trei lei mai mult ca anul trecut, iar un kilogram de mușchiuleț de porc costă 30 de lei cu doi lei mai scump ca în urmă cu câteva luni.

Buzoienii spun că să consume carne a devenit un lux și că pentru a avea totuși în farfurie și acest aliment cumpără mai puțin.