Actualitate

(Video) Dan Puric : ”Această școală transmite sănătate sufletească”. Cum arată locul în care învață copiii din Costești

O școală în care fiecare sală de clasă introduce elevii într-o altă lume. Un loc unde starea de bine este transmisă prin imagine și culoare. Așa arată acum școala din Costești,  renovată recent de Asociația BookLand. Este, cu alte cuvinte, o școală în care copiii vin de drag sau și care transmite ”sănătate sufletească”.

Transformarea școlii de la Costești a reprezentat o necesitate dar, în același timp, implicarea unor profesori care au știut că dragostea de carte se transmite în primul rând prin ambientul pe care elevul îl găsește la școală.

Clădirea în care astăzi învață aproximativ 300 de elevi a fost construită în 1967, iar de atunci au fost făcute doar lucrări de întreținere.  Fiecare an care a trecut și-a lăsat amprenta, școala ajungând să fie un spațiu întunecat, neprietenos, cu mobilier vechi, plin de rugină și dușumele care scârțâiau la fiecare pas.  Renovarea devenise o urgență, însă mereu exista un impediment: finanțarea. Așa a venit idea unei surse externe de finanțare, iar Asociația BookLand a reprezentat soluția.

Renovarea a durat șapte luni, timp în care interiorul clădirii, vechi de peste 50 de ani, a fost transformat într-un spațiu modern, plin de lumină și multă culoare.

„Am reparat și zugrăvit pereții, am turnat șape de ciment în locul pământului de sub dușumelele vechi, am montat parchet, gresie și mochetă, am montat balustrade, am înlocuit uși, corpuri de iluminat și calorifere, am montat jaluzele și glafuri la ferestre, am schimbat instalația sanitară și am transformat complet toaleta școlii, am adus mobilier, am montat pavele și borduri și am plantat flori / butași de trandafir în curtea școlii. Elevii și profesorii scolii s-au implicat exemplar în pictarea pereților, în montarea articolelor de mobilier, ajutând și la curățenia generală”, spun reprezentanții Asociației BookLand.

Pe scurt, astăzi este o școală unde se simte ”sănătatea sufletească”, așa cum a descris-o Dan Puric, prezent la Costești, în calitate de AMBASADOR BookLand, la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor.

Cei mai încântați au fost însă elevii dar și părinții acestora. Printre cei care au vizitat deja școala după renovare au fost și câțiva dintre prichindeii care urmează să intre în clasa I și care acum, după ce au văzut clasele în care vor învăța, au spus că abia așteaptă să vină la școală.

Școala de Costești  va deveni un exemplu pentru toate unitățile de învățământ vechi din județ.

La Costești însă renovările nu se opresc aici. Primarul comunei și-a luat angajamentul ca, printr-un proiect cu fonduri europene, să o transforme într-o școală verde. Asta înseamnă, în primul rând, renovarea exteriorului clădirii, respectiv termoizolare și tencuire dar și alte îmbunătățiri ce vor fi aduse printr-un proiectul accesat prin PNRR.

Etichete