Actualitate

(Video) Elevii de azi, meseriașii de mâine. Cheia unui viitor sigur

Meseria este brățară de aur. O demonstrează, încă o dată, elevii Liceului de Meserii și Servicii care reușesc să se angajeze încă din anii de studiu. Drumul acestor tineri începe timid, fără prea multă încredere în viitor, și poate chiar dezamăgiți că nu au prins un loc într-un liceu teoretic, însă odată ce încep orele de practică și prind gustul meseriei, cei mai mulți dintre ajung buni profesioniști, vânați de cele mai bune restaurante din Buzău.

Cosmin Feraru este cel mai bun exemplu al generației sale. La doar 17 ani, tânărul a fost cooptat în echipa unui chef bucătar cunoscut din județ și de cinci luni poate spune că deja este independent financiar.

„Este un pizzar deosebit, după două luni deja îmi jongla cu pizza. Am simțit că are potențial și l-am luat să lucreze cu mine. Aș face în continuare asta cu toți elevii cu potențial pe care îi descopăr aici” a spus chef Daniel Negoiță.

Cosmin iubește ceea ce face și a știu că vrea să devină bucătar încă de la vârsta de 12 ani, când, din nevoie a învățat să gătească.

”Mama a fost foarte bolnavă și a stat prin spitale. Eu am rămas singur și am fost nevoit să mă descurc , nu avea cine să-mi aducă de mâncare. Am citit pe internet, m-am uitat pe youtube și așa am învățat. Când am terminat clasa a VIII-a am vrut să vin la acest liceu”, a spus Cosmin Feraru.

Băiatul care în doar câteva zile va deveni major are deja propriul salariu de aproape jumătate de an.

”Acum am banii mei. Nu mai aștept la mama să-mi dea bani. Îmi este foarte bine”, a spus Cosmin.

La fel de ambițios și muncitor este și Alexandru Miraslov. Tânărul are 20 de ani și a fost un elev de elită al Liceului de Meserii și Servicii. În timpul studiilor a reprezentat liceul și Buzăul la Olimpiada de Meserii unde s-a clasat pe locul patru, la specializarea tehnica servicii. Acum, este angajat la un restaurant din municipiul Buzău.

Alexandru, din nou în bucătăria Liceului de Meserii și Servicii

”Liceul de Meserii a reprezentat pentru mine locul unde am învățat meseria care mă ajută acum să-mi câștig existența. Aici am învățat tehnica servirii. Nu a fost greu, am avut profesori care m-au ajutat să trec peste lucrurile care mie mi s-au părut mai dificile. În zilele noastre este foarte important să înveți o meserie și chiar dacă tinerii, când vin în restaurante, se sperie și spun că au câștig mic, pe măsură ce prinzi experiență și salariile cresc”, a spus Alexandru Miroslav.

Iar exemplele pot continua. Profesorii spun că toți cei care au voință intră pe porțile liceului copii și pleacă adevărați profesioniști în gastronomie, tehnica servicii sau estetică, cele trei mari specializări de la Liceul de Meserii și Servicii.

”Eu cred că în ei. Mi-au demonstrat în două zile ce pot face. Au făcut tot ce vedeți fără să le dau scris ceva, doar practic”, a spus chef Cristi Ice.  

De Ziua Meseriilor, sărbătorită vineri, pe 11 martie, Liceul de Meserii și Servicii și-a deschis larg porțile și au primit vizita elevilor de clasa VIII-a pentru a le arăta ce înseamnă să înveți o meserie încă de pe băncile școlii.

”Este nevoie de astfel de oameni în restaurante. Nu mai este personal. De aceea încercăm să îi îndrumăm  către această meserie , pentru a le da o speranță și pentru a le arăta că și în România se poate” a subliniat chef Daniel Negoiță.

Cosmin alături de chef Daniel Negoiță

Musafirii au fost primiți cu preparate delicioase pregătite de elevi alături de bucătari cunoscuți din oraș. Printre degustători s-a numărat și Oana Matache , viceprimarul municipiului Buzău.

”Este foarte bun și vreau să vă văd în restaurante cât mai curând. Chiar și aici în Buzău. Este frumoasă experiența altor orașe sau și a altor țări, dar să vă rămână în sufleu mereu un gând să vă întoarceți pentru că orașul are mare nevoie de voi”, le-a spus Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzăul.

De asemenea, pe viitor, Primăria Buzău va demara o campanie de promovare a unităților de învățământ în mediul online, acolo unde tinerii petrec mult timp și de unde își culeg majoritatea informațiilor astfel încât tot mai mulți să cunoască avantajele unui astfel de liceu.