Mare iubitor și, în același timp, un fin cunoscător al cailor Pursânge și curselor de galop, Alexandru Marghiloman a lăsat Buzăului moștenire o istorie hipică presărată de performanțe ”scrise” pe hipodrom. În grajdurile pe care le avea în parcul care astăzi îi poartă numele, Alexandru Marghiloman a crescut cai Pursânge cu care a câștigat trofeu după trofeu. Ultimul diamant din Grajdurile Marghiloman a fost GHIAUR. După cum notează Galop.Ro, GHIAUR s-a născut la Buzău în primăvara anului 1925, cu puțin timp înainte de moartea lui Alexandru Marghiloman.
”Ca un fin cunoscător ce era, după aprox. 45 de ani de Cai Pursânge (pur-sânge) și curse de galop, marele Marghiloman a spus după nașterea lui GHIAUR: ,,Ultimul meu diamant!’’ Și așa a fost, GHIAUR a fost un cal de excepție și a fost ultimul mare câștigător pentru Grajdul Marghiloman. Deși nu a apucat să îl vadă alergând pe hipodrom, ‘părintele hipismului românesc’ ar fi fost foarte mândru de cum ‘ultimul său diamant’ aducea cazaca tricoloră prima pe potou.
Murgul GHIAUR a fost cel mai bun fiu al lui ZORI DE ZI și ultimul mare câștigător pentru Grajdul Marghiloman. GHIAUR nu a moștenit frumusețea tatălui său, în schimb a moștenit de la ZORI DE ZI toate celelalte calități necesare pentru a deveni unul dintre cei mai buni cai de curse de galop din istoria noastră. GHIAUR chiar a fost un cal de excepție, reușind să câștige toate cursele importante, atât pe turful de la Hipodromul Băneasa, cât și pe nisipul de la Hipodromul Floreasca”, scriu cei de la Galop.ro.
Anul 1928 a fost cel mai bun an al lui GHIAUR, când a câștigat toate cursele importante și să termine sezonul neînvins.
Grajdurile din Parcul Marghiloman sunt acum niște ruine. În urmă cu o lună, aici au început lucrările de reabilitare.
”Au început lucrările de reabilitare și la două obiective istorice din orașul nostru. Este vorba de celebrele grajduri ale lui Alexandru Marghiloman, care adăposteau cei mai buni cai de curse, pursânge englez, din România și ,,Casa de Oaspeți” de lângă Vila ,,Albatros”, în care au stat multe celebrități, inclusiv familia regală a României. Salvând aceste clădiri, salvăm și o parte a istoriei Buzăului!”, a spus primarul Constantin Toma.
Adaugă comentarii