Actualitate

(Video) Statul a anulat amenzile și restituie sumele plătite, dar Primăria Buzău dă banii înapoi doar dacă…Vezi despre ce este vorba

Buzoienii sancționați contravențional pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România, în perioada pandemiei, pot respira ușurați. În 21 iulie 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt anulate aceste amenzi, iar de astăzi, 17 august, cei care le-au plătit pot cere banii înapoi. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple pentru că sumele achitate vor fi restituiți doar celor care nu au datorii la bugetul local.

3.384 de buzoieni care au călătorit în străinătate în perioada pandemiei au fost sancționați contravențional pentru că la întoarcerea în România au refuzat să completeze formularul digital de intrare în țară, obligatoriu la acel moment. Pe 11 martie, printr-o Ordonanță de Urgență regula a fost eliminată, luna trecută președinte a promulgat legea prin care amenzile aplicate au fost anulate, iar de astăzi cei care au apucat să plătească sumele respective au la dispoziție 90 de zile pentru a cere banii înapoi.

”Cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la Direcția Economică din cadrul Primăriei Municipiului Buzău sau din cadrul primăriei unde își are domiciliul, în vederea restituirii sumelor achitate. Documentele se depun începând de astăzi, timp de 90 de zile. De asemenea, împreună cu cererea de restituire, persoana în cauză trebuie să depună și procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată și copia după buletin. Documentele pot fi depuse în format fizic , electronic sau prin împuternicit”, a spus Cristian Ceaușel, directorul Direcției Economică din cadrul Primăriei Buzău

La rândul lor, funcționarii din cadrul Direcției Economice au la dispoziție 45 de zile pentru soluționarea acestor cereri și mai apoi restituirea sumelor achitate în contul indicat, pe cerere, de persoana în cauză. Totuși, banii vor fi înapoiați doar celor care sunt buni contribuabili și nu au datorii la bugetul local.

”Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil sau în numerar la casieria primăriei, doar dacă nu sunt alte datorii fiscale înregistrate. Astfel, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc mai întâi se vor opri taxele respective și contribuabilul va primi diferența. Dacă contribuabilul nu are datorii atunci va primi toți banii”, a spus Cristian Ceaușel, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Buzău.

O altă categorie o reprezintă cei care deși au fost sancționați contravențional nu au achitat amenda. Pentru aceștia amenda va fi anulată fără să fie nevoie de depunerea cererii completate.