Actualitate

VIDEO: Un nou 4 martie ar fi, astăzi, și mai devastator decât în 1977!

Azi se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, a reprezentant o adevărată catastrofă pentru țara noastră. Aproape 1600 de oameni au murit atunci, cei mai mulți în București. Capitala a fost cea mai afectată, dar pe lista județelor puternic afectate de cutremurul din 1977 se află și județele din zona epicentrală, alături de Vrancea regăsindu-se pe listă și Buzăul.

Institutul Național pentru Fizica Pământului publică astăzi un clip video care se dorește un semnal de alarmă. Specialiștii INFP vorbesc nu doar despre distrugerile provocate de cutremur, cât și despre lecția învățată în urma producerii cataclismului.

Directorul științific al INFP, Mircea Radulian, spune că nivelul reevaluat al pagubelor produse în 1977 este cu mult mai mare în zilele noastre.

”Harta intensităților seismice, reevaluată în 2013, indică valori maxime de 8 pe scara Eska, atât în zona epicentrală, cât și în București, ceea ce înseamnă avarii puternice ale clădirilor. 23 de județe au fost afectate de cutremur. Pagubele economice directe au depășit 2 miliarde de dolari. Ajustat la inflație, ar însemna astăzi 9 miliarde de dolari. Capitala a fost cea mai afectată, aici înregistrându-0se 90% din victime și 70% din pagube”, a explicat Mircea Radulian.

Principala lecție învățată în urma cutremurului din 4 martie se referă la siguranța clădirilor. Tot ce s-a construit ulterior a fost proiectat să reziste unui seism cu mult mai mare decît cel din 1977. Problema majoră o reprezintă însă clădirile vechi, ridicate înainte de momentul 4 martie, multe neexpertizate cu privire la riscul seismic.

”Astăzi e suficient să vedem starea clădirilor vechi, multe din București, dar și din alte orașe, precum Buzău, Focșani, Iași, Galați, Brăila, Constanța sau Craiova, pentru a înțelege cât de mare este problema vulnerabilității seismice. Foarte puține clădiri au fost expertizate individual în ultimii 30 de ani și încadrate în clase de risc seismic. Și mai puțin au fost consolidate. Sigur, nu toate clădirile vulnerabile se vor prăbuși la un cutremur vrâncean major, care ar putea fi și mai puternic decât cel din 1977, având până la 8,1 magnitudine. Dar, conform estimărilor recente, pagubele directe vor fi, cel puțin în București, mai mari decât cele din 1977 pentru un cutremur similar ca parametri. Iar numărul victimelor, de ordinul miilor sau zecilor de mii pentru un scenariu nocturn”, spune Dragoș Toma-Dănilă, cercetător științific în cadrul INFP.

Iată mai jos imagini de la cutremurul din 4 martie 1977 și declarațiile experților.