Actualitate POLITICĂ

(VIDEO) Vor fi sau nu mai puține zile libere pentru angajații din mediul privat? Răspunsul, AICI

Un proiect de lege semnat de mai mulți parlamentari, inclusiv de președintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, a stârnit un val de reacții, în ultimele zile. Au fost voci care au interpretat proiectul legislativ ca fiind unul prin care se urmărește limitarea zilelor libere acordate pe parcursul anului angajaților din mediul privat. Ce propun, de fapt, inițiatorii acestui proiect? Explicațiile au venit la Focus Tv, în cadrul emisiunii Focus News, de la liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu.

Pe parcursul anului, în afară de zilele de concediu, angajații beneficiază și de alte 15 zile libere, sărbători legale ori zile declarate nelucrătoare de către Guvern. Situația este valabilă pentru bugetari, în timp ce în mediul privat rămâne la latitudinea angajatorului să decidă dacă oferă sau nu zilele libere. În cazul în care îi cheamă la lucru pe salariați, angajatorii privați trebuie să prevadă fie compensarea cu o zi liberă, ulterioară, fie plata dublă a zilei respective.

Prin noul proiect de lege, inițiatorii arată că toate aceste zile libere suplimentare afectează agenții economici din mediul privat, care înregistrează pierderi ce le pot afecta serios activitatea. Noul proiect vine să rezolve această problemă. Mai exact, inițiatorii propun ca în cazul în care vor fi declarate noi zile nelucrătoare în afara celor 15 deja existente, angajatorii din mediul privat să primească anumite compensații sau deduceri fiscale pentru zilele în care salariații lor nu merg la serviciu.