La aproape un an de la declanșarea scandalului legumelor stropite cu substanțe neomologate în România, polițiștii care au instrumentat dosarul de la Glodeanu Sărat fac dezvăluiri uluitoare. Invitați în emisiunea Focus News, Mihai Epuran, agent principal în cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și superiorul său, comisar șef Dragoș Ionel Neagu, au vorbit, în exclusivitate, despre cercetările care au „zguduit instituțiile cu rol de control” și care au schimbat procedura celei mai ample acțiuni naționale cu rol în prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor.
”Acțiunea lui Mihai (n.r agentul care a instrumentat dosarul ”Tomata” – detalii aici) a avut un efect public în special legal de finalul ei, respectiv de tomatele puse în vânzare, însă noi am vizat alte paliere. Este vorba despre contrabanda cu substanțele toxice, de infracțiunea la regimul acestor substanțe, au fost zguduite mai multe instituții cu rol de control care, în urma acestui dosar penal, a trebuit să –și justifice activitatea sau mai bine spus inactivitatea”, a spus comisar șef Dragoș Ionel Neagu, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Cine este „Petre”, personajul cheie în ancheta IPJ
Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, cei doi polițiști au dezvăluit strategia pe care au avut-o și mai ales indiciile care i-au condus la legumele contaminate de la Glodeanu Sărat.
Un rol cheie în ancheta polițiștilor l-a avut „Petre”, respectiv cel care introducea substanțele interzise în țară și le revindea legumicultorilor, despre care polițiștii știau că există, însă nu știau cine este și cum acționează. Cu alte cuvinte, un fel de Moby Dick pe care polițiștii îl pândeau fără, însă, să bănuiască amploarea fenomenului dezvoltat de acesta.
”Povestea este plecată de mult timp, dar nu am anticipat amploarea. În domeniul nostru exista un fel de Moby Dick. Exista un anume ”Petre” care vindea produse de protecția plantelor contrafăcute, practic orice substanță toxică aveau nevoie legumicultorii. Dar modul lui de lucru fiind foarte închis și foarte acoperit, nici noi și nici alți colegi din țară nu am știut cine este. El își desfășura activitatea printre angrosiștii de legume, în bazinele legumicole se deplasa personal, avea un mod caracteristic infractorilor și aici a fost momentul de întoarcere când am stabilit cine este și modul său de lucru”, a explicat comisar șef Dragoș Ionel Neagu, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Un al doilea indiciu a fost cantitatea mare de legume pe care cultivatorii din Glodeanu Sărat reușeau să o pună în vânzare, într-un timp scurt, în afara sezonului, și neavând solarii încălzite.
Însă cea mai mare surpriză pe care au avut-o polițiștii a fost ceea ce au descoperit în urma perchezițiilor făcute în aprilie anul trecut la domiciliile legumicultorilor trimiși ulterior în judecată.
”La percheziții am găsit roșii congelate în cantități foarte mari. Și atunci am avut un semn de întrebare. De ce, voi care sunteți producători și aveți solariile pline de roșii coapte aveți tomate congelate și atunci am primit acest răspuns, că roșiile sunt bune în august și septembrie, în restul anului, congelate”, a spus comisar șef Dragoș Ionel Neagu, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Ipoteză confirmată: cazul Glodeanu Sărat nu este unul izolat
Pe de altă parte, polițiștii de la Buzău au subliniat faptul că ceea ce s-a descoperit la Glodeanu Sărat nu este un caz izolat. Oamenii legii au indicii că astfel de practici sunt folosite și în alte zone din țară motiv pentru care cea mai amplă acțiune națională cu rol în prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor, respectiv FITOS2024, ce va demara în câteva zile, a fost adaptată după datele obținute de polițiștii buzoieni în dosarul ”Tomata”.
”În mod total incorect pentru agricultorii din Glodeanu s-a răsfrânt dosarul asupra lor, pentru că acolo au fost o parte dintre cei care comercializau. De departe, nu este cea mai rea situație din județ sau din țară acolo și în niciun moment intenția noastră nu a fost de a afecta munca celor care sunt corecți, ci de a identifica și a sancționa speculanții și persoanele care pun în pericol sănătatea populației. Din documentarea noastră, au rezultat practici similare în multe alte zone din țară, practici ce sunt în prezent investigate sau urmează să fie investigate în baza unor proceduri de lucru dezvoltate la nivelul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Toxice din cadrul IGP-ului”, a subliniat șeful Biroului de la Buzău.
Cu alte cuvinte, vorbim de un fenomen la nivel național care, din păcate, cel puțin până acum a fost scăpat de sub control. Comisarul șef Dragoș Neagu este de părere că sunt mai multe cauze care au condus la amploarea acestor practici printre care lipsa controalelor, dar și goana după profit a legumicultorilor. Combaterea fenomenului nu se poate face decât prin controale riguroase.
Informațiile care au declanșat scandalul au fost date publicității de IPJ Buzău în mai 2023, iar în februarie 2024, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele anunțau că, în urma cercetărilor, cinci persoane au fost trimise în judecată, unul fiind bărbatul din Ilfov care introducea ilegal substanțe neomologate în țară și restul, legumicultori din Glodeanu Sărat care fie revindeau la rândul lor aceste pesticide, fie le foloseau pentru coacerea forțată a roșiilor și a castraveților. Detalii aici.
Adaugă comentarii