Alertă Coronavirus Buzău

VINERI, 27 DE CAZURI NOI DE COVID-19. Epidemiolog: ”Nu-mi smulgeți afirmația că totul va fi roz de aici înainte”

Număr constant scăzut de cazuri de coronavirus la Buzău.                          

27 de noi îmbolnăviri sunt raportate, vineri, de Direcția Județeană de Sănătate Publică. Bolnavii nou confirmați au vârste cuprinse între  19 și 88 de ani.

De mai multe săptămâni, Buzăul înregistrează un număr scăzut de infectări în rândul populației. Nu s-au înregistrat mai mult de 30 de cazuri noi într-o zi de vreme bună. Chiar și așa, medicii epidemiologi sunt de părere că nu ne putem relaxa. Nu am scăpat de pandemie,  spune medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău.

”Eu zic că stăm bine, dar nici acum nu îmi smulgeţi afirmaţia că e foarte bine şi că totul va fi roz de aici înainte. Încă avem  de aşteptat pentru că surprizele pot veni oricând. E adevărat că din ce în ce mai mult şansa de apariţie a unor evenimente ample scade în paralel cu creşterea acoperirii vaccinale. Este încă prematur să ne gândim că această infecţie a încetat să ne mai joace feste.”

Și chiar dacă avem puține cazuri de coronavirus, bătălia se duce încă în secțiile de terapie intensivă, acolo unde sunt încă mulți bolnavi cu forme grave de boală, spune și directorul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

”Într-adevăr de trei săptămâni avem o parte de relaxare, dar nu avem parte de relaxare în secţiile ATI. Sunt foarte mulţi pacienţi care vin cu afecţiuni seriose care necesită internarea în ATI. Secţia ATI este mereu aproape plină. Într-adevăr, relaxarea este pentru afecţiune medie. Din cele 68 de paturi, în ultimele trei săptămâni am avut o medie de 35-38 de pacienţi, deci la capacitate de jumătate. Acesta este un lucru îmbucurător, dar se pare că cei care au afecţiune COVID şi stau acasă, stau până în ultimul moment şi atunci când vin în spital, trebuie internaţi direct în secţiile ATI.”

La Buzău, de la debutul pandemiei, s-au infectat cu coronavirus 9354 de persoane, dintre care 8802 s-au vindecat iar 262 au decedat, mulți pe fondul infecției cu SARS CoV-2 dar și al altor afecțiuni de care sufereau.