Actualitate

Zona din Buzău, aflată în atenția polițiștilor. Acolo au avut loc mai multe evenimente violente în stradă

Cel puțin două evenimente grave au avut loc, în ultima lună, în municipiul Râmnicu Sărat, fapt care atrage atenția polițiștilor  buzoieni, aflați în aceste zile la un moment de analiză a criminalității stradale. Este vorba despre bătaie cu topare și lopeți izbucnită pe strada Focșani, între membrii a două familii care s-au luat la ceartă după o petrecere, despre care sansanews.ro a scris aici, dar și despre incidental din noaptea de 6 spre 7 iunie când o tânără de 14 ani a fost împușată în cap, cu un pistol cu bile, de un necunoscut, detalii aici. 

Cel mai recent caz a fost chiar pe 8 iunie. Atunci, poliţiştii de investigaţii criminale sprijiniși de polițiști de ordine publică din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat, au reţinut pentru 24 de ore patru persoane, bănuite de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

”Din cercetări a reieșit că în seara de 8 iunie a.c., cele patru persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 43 de ani, au fost implicate într-un conflict spontan, pe o stradă din municipiul Râmnicu Sărat, agresându-se reciproc. În urma cercetărilor şi a probatoriului administrat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de bărbaţi, care au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă. În cursul acestei zile, persoanele urmează a fi prezentate parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă”, informează IPJ Buzău.

Deși, polițiștii buzoieni spun că nu se impune luarea unor măsuri de siguranță specifice, Râmnicu Sărat rămâne o zonă la care oamenii legii privesc cu mare atenție atunci când vine vorba despre violențele în stradă.

Totuși, analiza pe care Inspectoratului Județean de Poliție Buzău a făcut-o în aceste zile arată că indicatorul privind criminalitatea stradală este în scădere, în comparație cu cifrele din aceeași perioadă a anului trecut.  

” În ceea ce priveşte criminalitatea stradală, indicatorul a înregistrat o scădere de aproximativ 13%, comparativ cu perioada similară a anului 2022”, a spus șeful IPJ Laurențiu Pantazi.

În scădere sunt și alți indicatori importanți analizați de oamenii legii. Spre exemplu, în primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate cu 19% mai puține cazuri de violență în familie decât anul trecut.

”Criminalitatea sesizată a înregistrat scăderi comparativ cu perioada similară a anului trecut, în contextul în care criminalitatea economico – financiară sesizată a înregistrat o scădere de 14%, iar criminalitatea judiciară a scăzut cu 6%. Din categoria infracţionalităţii judiciare, au înregistrat scăderi semnificative: infracţiunile de lovire sau alteviolenţe(-3%), infracţiunile de furt (-14%), infracţiunile de distrugere (-17%), infracţiunile prevăzute de Codul Silvic (-38%), infracţiunile de violenţă în familie (-19%)”, informează IPJ Buzău.

Laurențiu Pantazi a explicat în timpul unei conferințe de presă cum a reușit să obțină aceste scăderi mai ales că anul a început cu cifre alarmante în ceea ce privește infracționalitatea în Buzău.    

Acum, spune Laurențiu Pantazi ”Buzăul a fost readus în limita de normalitate cu care i-am învățat pe buzoieni. În Buzău nu totul e ca în paradis, nici nu are cum să fie, dar îi asigurăm pe buzoieni că vom interveni cât de sepoate de operativ și în condiții de aplicarea legii”.