Actualitate Agricultura acum

A dat lovitura cu un soi de fructe adus din America! Plantația este încă pe rod, iar prețurile au explodat

Toamna cu temperaturi de vară aduce profit producătorilor de fructe. Dacă la Săhăteni, Andra și Cătălin au pariat pe căpșunele în câmp (Detalii aici), la Poșta Câlnău, un buzoian face bani din cultura de zmeură. În ciuda perioadei din calendar, plantația din curtea lui Dănuț Panait are rod bogat. Fructele se coc aproape ca în plină vară, însă prețul este aproape dublu față de cel din sezon. Cu alte cuvinte, profit!

Zmeura de la Poșta Câlnău provine dintr-un soi american (Detalii despre soi aici), cultivat, în premieră, de Dănuț Panait. Cultivatorul a fost mulțumit de recoltă încă de la primul cules, însă în această toamnă spune că a dat lovitura cu acest soi. Practic, de pe un hectar s-ar putea culege 30-40 de kilograme de fructe, la început de noiembrie. Diferența o face prețul. Acum, la piață un kilogram se vinde cu 40-50 de lei, față de 25 de lei, cât era în sezon.

Dănuț Panait

Dănuț Panait cultivă zmeură de aproape 18 ani și spune că Buzăul este o zonă foarte bună pentru acest fruct. Este călduroasă și are și un sol bun. În plus, cu investițiile necesare, spune buzoianul, poți ajunge să ai o afacere profitabilă.

Dănuț Panait

Pentru că în urmă cu un an de zile, buzoianul a pierdut aproape toată recolta după ce plantația sa a fost afectată de grindină, anul acesta cultivatorul își montează plasă antigrindină tocmai pentru a-și proteja producțiile viitoare. Investiția nu este una mică, însă, spune Dănuț Panait, este necesară pentru a nu fi la mâna naturii.

”Decât să stai la mila Domnului, mai bine te pui la adăpost. Este ca și o asigurare. Eu pun acum pe 5000 de metri pătrați, iar plasa este tratată și pentru raze UV, e mai scumpă, dar sunt și soluții mai ieftine”, a spus Dănuț Panait.