Actualitate Social

Atenție la anunțurile de vânzare de pe internet! Cum a rămas un buzoian și fără bani, și fără telefon

Sursa foto ziaruldevrancea.ro

Mare atenție la tranzacțiile care, la prima vedere, par extrem de avantajoase. În realitate, vă puteți trezi că aveți de-a face cu niște escroci.

A simțit pe propria piele acest lucru un bărbat de 37 de ani, din Buzău. Bărbatul a crezut că face o afacere mai mult decât avantajoasă, când a găsit pe internet un anunț de vânzare a unui telefon. Cel care postase mesajul anunța că vinde un telefon nou, performant, la un preț de aproape 6 000 de lei.  Buzoianul l-a contactat pe vânzător, au discutat și au ajuns la o înțelegere. În schimbul telefonului nou, bărbatul de 37 de ani i-a oferit un alt telefon, plus suma de 2 000 de lei. După ce a ajuns acasă, buzoianul a realizat că a fost păcălit şi că telefonul primit este de fapt o replică a celui pe care și-l dorea, așa că a anunțat Poliția.

“Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale de la Poliţia municipiului Buzău au documentat activitatea infracţională a doi tineri de 18 ani, ambii din Bucureşti, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune. În data de 4 mai a.c., în baza mandatului emis de Judecătoria Buzău, poliţiştii de investigaţii criminale, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secției 4 de Poliție București și a luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, au efectuat o percheziție domiciliară la imobilul utilizat de către unul dintre bănuiţi. În urma administrării materialului probator administrat, pe bază de ordonanţă, poliţiştii au dispus reţinerea celor doi tineri bucureşteni pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi continuă cercetările, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale”, anunță IPJ Buzău.

Oamenii legii atrag atenția persoanelor care aleg să cumpere diverse produse scoase la vânzare pe internet să verifice de două ori înainte de a plăti bunul respectiv.

Cum te poti proteja de fraude:

  • – nu trimite bani în avans;
  • – nu trimite copii după actele personale;
  • – evită să faci schimb de produse prin curier;
  • – reţine faptul că site-urile de vânzare/cumpărare nu intermediază plăţi între vânzător şi cumpărător;
  • – nu răspunde mesajelor în altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate.

Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu achite în avans sume de bani necunoscuţilor care le promit diferite tranzacţii avantajoase. Banii trebuie oferiţi doar în momentul în care există certitudinea că în schimbul lor se primeşte produsul promis şi că acesta corespunde specificaţiilor tehnice.