Actualitate

În ce hal a ajuns Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”. Ce demersuri se fac în vederea reabilitării

Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”, o emblemă a municipiului Buzău, are mare nevoie de lucrări de reabilitare. Plafonul este afectat și a început să plouă pe alocuri, în interior, suprafața de joc nu este una conformă meciurilor ce se dispută în sală iar pereții exteriori prezintă fisuri vizibile. Cum finanțările de la ministerul de resort, în subordinea căruia se află obiectivul, vin foarte greu, se fac demersuri pentru ca Sala Sporturilor să treacă în proprietatea Primăriei Buzău. Odată făcut acest pas, municipalitatea va putea demara lucrări ample de reabilitare.

Prezentă în platorul Focus Tv, în emisiunea Focus News, Medina Tudor Papuc, directorul Direcției Județene de Tineret și Sport Buzău, a vorbit despre starea în care se află Sala Sporturilor și demersurile care se fac pentru aducerea obiectivului la standardele europene. În lipsa unor intervenții timp de ani întregi, clădirea de lângă Parcul Tineretului a început să se degradeze vizibil. Pe de o parte, pereții exteriori prezintă fisuri adânci, pe de altă parte la orice ploaie apa ajunge și în clădire.

“Sunt multe de făcut la sală. Începând de la fațadă, care a început să cadă pe alocuri, la zidul din spatele sălii spre parc, care are o crăpătură substanțială, la termopane care nu mai sunt ce trebuie. La cea mai mică ploaie, plouă și în Sala Sporturilor. Apa se infiltrează. Din fericire nu plouă pe suprafața de joc. Problema a apărut pe holul de intrare.„

Toate acestea necesită miliarde de lei vechi. De-a lungul anilor, conducerea DJTS a făcut rapoarte peste rapoarte, solicitând fonduri Ministerului Sporturilor. În zadar, însă, banii întârzie să apară.

“Ar fi nevoie de o decoprtare totală a plafonului pentru că nu se știe pe unde se infiltrează apa, o evaluare termică, schimbat tot ce înseamnă geam, pentru că se pierde căldura, ușile de la intrare, fațada, dacă vrem să arate la standarde înalte. Pentru toate acestea ar fi nevoie de miliarde, peste 6 miliarde. Banii trebuie să vină de la minister. În fiecare an facem note de fundamentare, spunem acolo toate problemele pe care le avem, dar, din păcate, finanțarea se lasă așteptată.”

O speranță pentru modernizarea Sălii Sporturilor există, însă. Autoritățile locale fac demersuri pentru preluarea sălii de la Ministerul Sporturilor. Ministrul de resort și-a dat acceptul de principiu așa că a fost întocmit un proiect de hotărâre care a fost supus votului Consiliului Local Municipal. Hotărârea CLM a fost transmisă mai departe ministerului, fiind așteptată o hotărâre de Guvern prin care Sala Sporturilor să treacă în proprietatea Primăriei Buzău.

“Noi am trecut deja prin Consiliul Local o hotărâre prin care să preluăm prin transfer gratuit Sala Sporturilor. Am trimis deja la Ministerul Sportului hotărârea CLM în vederea realizării unei hotărâri de Guvern prin care să ni se transfere gratuit acest obiectiv foarte improtant pentru sportul buzoian. Am mai făcut acest demers, era aproape gata dar a picat atunci Guvernul Dăncilă și a picat și inițiativa, dar era deja la Secretariatul General al Guvernului, se obținuseră semnăturile de la ministerele de linie. Acum am reluat acel demers, am vorbit cu ministrul Sportului, a fost de acord și problema este rezolvată pentru etapa aceasta, în sensul că am dat hotărâre de Consiliu Local și am solicitat hotărâre de Guvern pentru transferul sălii către Primăria Buzău. Noi vrem să facem investiții pentru că în acea sală nu s-au mai băgat bani și este nevoie s-o aducem la un anume nivel”, a declarat, pentru șansanews.ro, primarul Constantin Toma.