Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie drept „Ziua mondială a sindromului Down”, recomandând tuturor statelor membre, organizaţiilor internaţionale, agențiilor sau organizațiilor membre ONU şi societății civile să ajute la popularizarea greutăților cu care se confruntă cei diagnosticați cu sindrom Down și familiile lor. Copiii cu nevoi speciale din Buzău au marcat această zi… învățând online, pentru al doilea an consecutiv.
Copiii cu nevoi speciale din Buzău, diagnosticați cu afecțiuni precum sindrom Down, ADHD sau autism, nu vor reveni la cursurile față în față, ci vor învăța în fața calculatorului până în mai, pentru al doilea an consecutiv. Clădirea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău se află în reabilitare încă din decembrie 2020. Termenul pentru finalizarea lucrărilor era 30 septembrie 2021, dar ulterior a fost prelungit până în martie 2022. (Mai multe despre subiect – AICI.). Acum, aproape de final, e avansat un nou termen – data de 8 mai. Astfel, cei circa 200 de copii cu nevoi speciale nu vor reveni în bănci cel puțin încă aproape două luni. Pentru copiii cu nevoi speciale, dar și pentru părinții lor, orele online sunt un adevărat chin.
„Într-adevăr, ținând cont că astăzi este și o zi specială, sincer îmi pare rău că lucrările nu s-au terminat mai repede, dar au fost, să zicem, condiții independente de voința noastră și a celor care gestionează aceasta școală. Lucrările sunt avansate, mă refer aici la Centru. În data de 8 mai vor fi finalizate și, în sfârșit, copiii pot să aibă condiții decente pentru a-și desfășura activitatea acolo, cât și cadrele didactice și cei care se ocupă de acest fenomen. Au fost niște lucrări complexe, ca să spun așa, clădirea este reabilitată în totalitate, aici este vorba de fonduri europene. Din nefericire, pentru că a fost și perioada de pandemie, au fost niște probleme pentru că anumite prețuri la materiale au crescut și au fost disfuncții între autorități: CJ, cei de la școală și constructor. Între timp, lucrurile au intrat într-o normalitate. Pe 8 mai cu siguranță lucrările vor fi finalizate și copiii își vor putea desfășura activitatea în condiții absolut normale”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.
Valoarea inițială a proiectului a fost de peste 2 milioane de lei, iar firma care a câștigat licitația este din Buzău. Proiectul de reabilitare al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă include lucrări de anvelopare a clădirii, de modernizare a instalațiilor electrice și sanitare, dar și montarea unor panouri solare. De asemenea, în cadrul proiectului a fost schimbat întregul acoperiș și s-au refăcut sistemele de alimentare cu apă astfel încât tot spațiul să poată corespunde tuturor normelor de siguranță la incendiu.
Sursă foto: adevărul.ro
Adaugă comentarii