Actualitate

Mulți dintre elevii din Buzău trec în online, în ultima săptămână din anul școlar 2020-2021. Din ce cauză se întâmplă asta

Semne de întrebare asupra modului în care se vor desfășura orele în ultima săptămână de cursuri din acest an școlar.  Pentru că aceste ultime 5 zile din anul școlar 2020-2021 se suprapun cu Evaluarea Națională, fiecare unitate de învățământ urmează să decidă modul în care copiii vor face aceste ore. Cel mai probabil, acolo unde sunt centre de evaluare, iar profesorii sunt implicați în examene, copiii vor participa la cursuri online, alții  vor merge două zile la școală, iar celelalte zile vor rămâne în fața calculatorului.          

 Ultima săptămână de şcoală se suprapune cu Evaluarea Naţională.  Ministrul Educației a confirmat că unii elevi vor face orele online în perioada examenelor. Totuși, acesta a precizat că nu este obligatoriu ca toată suprafața școlilor să fie transformată în centru de examen, astfel că unii dintre copii vor merghe la școală.

“Depinde de specificul fiecărei unităţi de învăţământ. Consiliile de Administrație, conducerile școlilor au obligația de a lua cele mai bune decizii pentru a reuși să îmbine ambele cerințe în funcție de specificul școlii. Centrul de examen nu e obligatoriu să acopere întreaga școală. Există școli care se pot organiza astfel încât să facă și ore cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţie.

Şi la Buzău, vor fi şcoli unde elevii vor merge fizic în sălile de clasă, pe când alţii vor învăţa online. Pentru copiii de la școlile George Emil Palade şi Sfântul Apostol Andrei, mâine va fi ultima zi de școală în care copiii vor merge fizic în bănci. Săptămâna viitoare, întregul efectiv al acestor școli va face cursurile online. La fel se va întâmpla și la școala 7.

“În funcţie de spaţiul de care dispune fiecare unitate de învăţământ, dacă celellate clase au loc să îşi desfăşoare activitatea face to face fără a deranja şi influenţa desfăşurarea examenului de evaluare naţională, vor fi prezenţi în bănci. Dacă nu, elevii de la celelalte clase vor rămâne în online. La fel şi pentru cele două centre zonale de evaluare unde elevii, clar vor rămâne în online. Fiecare unitate de învăţâmânt va decice cum va organiza cursurile, astfel încât nimeni nu aibă se suferit”, a declarat Ionel Meiroşu, inspectorul general şcolar al ISJ Buzău

La școala 11, cea mai mare unitate de învățământ din județul Buzău, unde învață circa 2000 de copiii, Consiliul de Administrație se reunește astăzi pentru a decide cum se va invăța săptaamana viitoare. Cum sunt 15 clase în care se va susține Evaluarea Națională iar multe dintre cadrele didactice vor fi angrenate în examene, cel mai probabil și acesti copii vor rămâne acasă, în fața calculatoarelor. La şcoala 5, elevii vor merge fizic la cursuri după ora 13.00, deși cu toții învățau dimineață. La şcoala numărul 1, elevii din clasele primare vor învăţa online, pe când elevii de la gimnaziu vor merge fizic la şcoală după ora 13:30, aşa cum este programul normal.

” Cei de la ciclul primar vor învăţa online în cele două zile, iar cei de la ciclul gimnazial vor învăţa fizic pentru că reuşim în intervalul până la 13:30 când intră copiii să punem toate băncile şi să îşi poate desfăşura fizic orele elevii de la clasele 5-7″, a declarat Nicoleta Sarafolean, directorul şcolii nr. 5 din Buzău.

Marţi începe Evaluarea Națională. Elevii de clasa a opta vor susține atunci prima probă  la Limba și Literatura Română iar miercuri va fi testarea la  Matematică. Rezultatele finale vor fi afișate 4 iulie.