Actualitate

Petiție online pentru legume și fructe sănătoase. Senatorul PNL Vlad Pufu cere introducerea de teste rapide în piețele din Buzău

După ce zilele trecute o anchetă a polițiștilor din Buzău a scos la iveală o practică total ilegală a doi legumicultori din bazinul Glodeanu Sărat, care foloseau substanțe toxice pentru a forța coacerea legumelor, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, ia atitudine. Zilele trecute, senatorul PNL, printr-o postare pe Facebook, a cerut autorităților responsabile controale ferme la producători și în piețe.

Încă un demers este făcut zilele acestea pentru ca buzoienii să fie siguri că produsele pe care le cumpără sunt sănătoase. Parlamentarul liberal cere introducerea de teste rapide în fiecare piață pentru a fi depistate la timp produsele neconforme. În acest sens, a fost întocmită o petiție online.

“În ultimii ani, românii au înțeles că legumele și fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendințele de pe piață arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creștere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase?
(…) Sunt prea puține probe prelevate în piețe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depășiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim și să testăm mai mult? Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din piețe! Este o măsură esențială pentru protejarea sănătății buzoienilor, care elimină, în același timp, și suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor onești, care nu folosesc substanțe periculoase pentru creșterea producțiilor. În același timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanțe să o mai facă”, se arată în petiția online a senatorului PNL Vlad Pufu.

Testele rapide vor permite verificarea fructelor și legumelor aduse de comercianți pe tarabe, iar acolo unde apar suspiciuni, ar putea fi prelevate probe pentru analize de laborator. Doar așa buzoienii vor fi siguri că ceea ce consumă nu le pune sănătatea în pericol.

“Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depășirea nivelului maxim admis de substanțe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunțită. Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenței unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea.”

Pentru a fi siguri că legumele cumpărate din piață sunt sănătoase, fără a fi tratate cu pesticide și alte substanțe, buzoienii pot semna petiția online în număr cât mai mare astfel încât Primăria Buzău să introducă testele rapide pentru legume și fructe în piețe.