Actualitate

Povestea chihlimbarului de Colți, scrisă pe eticheta unei sticle de bere! Până și licoarea are culoarea arămie și un gust delicat de fum. Cine și unde este produsă această băutură

O băutură care spune istoria chihlimbarului de Colți va fi scoasă în curând pe piață. Este vorba despre un sortiment de bere artizanală pe care îl pregătesc de lansare nimeni alții decât reprezentanții Ținutului Buzăului, în colaborare cu un producător local de bere. De altfel, anunțul a fost făcut chiar pe pagina de Facebook a Ținutului Buzăului și chiar dacă informațiile transmise nu sunt foarte multe, eticheta care însoțesc cuvintele ne dezvăluie cât mai multe din calitățile băuturii. Licoarea de Colți va avea culoarea arămie și un gust delicat de fum.

Colți Amber Ale! Așa se va numi sortimentul de bere artizanală care va duce mai departe povestea rumanitului.

”Ia uite ce pregătim împreună cu prietenii de la One Beer Later! Dacă la Colți găsim chihlimbar, păi atunci în Ținutul Buzăului ar trebui să găsim și un ”Amber Ale” bun, produs local de o berărie artizanală buzoiană. Mai multe în curând”, scriu reprezentanții Ținutului Buzăului într-o postare pe Facebook.

Berea va avea o etichetă în care predomină culorile chihlimbarului de la galben până la roșu, iar pe partea din spate a sticlei va fi scrisă istoria chihlimbarului alături de îndemnul de a savura o bere cu aroma Munților Buzăului.

”La Colți, în Ținutul Buzăului, în stâncile formate într-o mare preistorică sunt ascunse pietricele de chihlimbar vechi de peste 25 de milioane de ani. Pe lângă boabele galbene și portocalii, cu puțin noroc putem descoperi chihlimbarul roșu, unic în lume, numit de geologi, ”rumanit”. Iar dacă nu avem șansa de a-l găsi putem deschide o sticlă de Colți Amber Ale pentru a ne bucura de aceeași culoare dar și de aroma Munților Buzăului”, este scris pe etichetă.

Sloganul sub care se va vinde berea de Colți este ”Povești ce merită spuse” , potrivit fotografiei postate de reprezentanții Ținutului Buzăului. Tot pe etichetă este scris și că băutura va avea aromă de ciocolată cu lapte, cardamon și castravete și 5% alcool.

Este o bere vie nepasteurizată, din malț românesc, iar indicațiile de pe etichetă arată că trebuie păstrată la maxim 10 grade Celsius.


François-Xavier , la Buzău

Cât despre producătorul berii Amber Ale este nimeni altul decât One Beer Later,  berărie înființată de francezul François-Xavier D’Hollander, împreună cu asociatul său, Ionuț Stoian.

Alte sorimente de bere artizanala

”François-Xavier și Ionut, celălalt membru fondator, s-au întâlnit după un concurs de Enduro, la o bere. Fiindcă nu era One Beer Later, a fost nevoie de mai multi ani și alte câteva întâlniri, pentru a ajunge la ideea genială de a începe o afacere împreună.

Șase luni mai târziu, în toamna 2017, berăria începea să producă” este povestea berăriei scrisă chiar pe site-ul producătorului.

One Beer Later are în portofoliu mai multe sortimente de bere artizanală produsă la Buzău printre care regăsim ”Woow” ,”Einstein Is Wrong”, ”Drink Different”, ”Perfect Reply”, ”Fresh Restart”.