Actualitate

Semnal de alarmă tras de deputatul USR Emanuel Ungureanu: “Centrul de Transfuzii se scufundă”

Sursa foto Fb/ Centrul de Transfuzie Sanguina Buzău

Siguranța clădirilor publice reapare în dezbaterea publică după cutremurele devastatoare din Turcia și valul de mișcări telurice din țara noastră. În cazul unui cutremur major în zona seismică Vrancea, unele clădiri cu destinație medicală ar putea avea serioase probleme, avertizează deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu. Parlamentarul buzoian a tras un semnal de alarmă cu privire la situația critică în care se află clădirea Centrului de Transfuzii Buzău, în pereții imobilului apărând fisuri uriașe încă de anul trecut. Deputatul a prezentat imagini de la fața locului, arătând nevoia de reabilitare urgentă a clădirii. Detalii, AICI.

Au trecut luni bune de atunci, dar nu s-a schimbat nimic. Centrul de Transfuzii din Buzău are nevoie de lucrări de consolidare urgente.”Centrul de Transfuzii se scufundă, la propriu, NU a fost consolidat nici după cutremurul devastator din anul 1977”, spune din nou parlamentarul.

“Centrul de Transfuzii din Buzău a fost construit în 1974 iar fisurile pe care le-am filmat eu sunt după cutremurul din 1977. Această clădire ar fi trebuit să fie reabilitată în urmă cu cel puțin un sfert de secol. Această clădire se scufundă după fiecare seism și, practic, o parte din clădire s-a scufundat cu vreo 30 de cm. Când zic scufundat, nu este o metaforă, pur și simplu clădirea se scufundă vizibil. În partea stângă a clădirii se află Spitalul Județean din Buzău și clădirea DSP. În caz de dezastru natural, centrul de comandă pe sănătate publică și spitalul cel mai puternic din zonă pică primele. Cine o să îi mai ajute pe cei care sunt într-o situație de catastrofă?”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, la o televiziune centrală.

Mai grav, arată deputatul USR, nu doar Centrul de Transfuzii din Buzău se află într-o astfel de situație, ci probleme ar fi la majoritatea instituțiilor similare din țară.

“Ceea ce vă prezint eu este o clădire care este un exemplu pentru toate clădirile care au această destinație, ca centrul de transfuzie, de prelucrare a sângelui. Deci, nu există nicio excepție, nicio clădire centru de transfuzii din țară pe care aș putea să o dau ca model de clădire consolidată după care ne-am putea lua, știu eu, ca model în alte zone din țară. Deci, nu vorbim despre o clădire, două, ci despre absolut toate.”

Emanuel Ungureanu spune că, mai ales în această perioadă în care apar tot mai multe situații de urgență, centrele de transfuzii din toată țara, obiective strategice, ar trebui să intre urgent într-un proces de reabilitare.

“Așa arată toate centrele de transfuzii din țară. Gândiți-vă la o situație de catastrofă în zona Vrancea- Buzău- București, de unde luăm sânge? Sângele înseamnă viață, înseamnă o resursă esențială și în caz de dezastre și în caz de război.”

Clădirea în care funcționează Centrul de Transfuzii Buzău a fost ridicată în urmă cu aproape 50 de ani, iar de atunci nu a mai beneficiat de reparații majore. Conducerea instituției a solicitat Ministerului Sănătății fondurile necesare reabilitării, însă până acum a fost realizată doar expertiza tehnică, banii pentru lucrări nefiind alocați încă.