Actualitate SĂNĂTATE

Val de viroze respiratorii în rândul elevilor! ”Probabil ne așteptăm și la gripă” , semnalul de alarmă tras de șeful secției Pediatrie, din Spitalul Județean

Zeci de copii ajung zilnic la urgențe cu probleme respiratorii, iar printre ei sunt și mulți elevi, micuți de grădiniță și chiar bebeluși cu febră foarte mare. Din păcate, unii părinți decid să se prezinte la medic târziu, când copiii deja au nevoie de nebulizări și tratament injectabil, iar asta pentru că se tem de internare și testarea antiCOVID-19. Medicii pediatrii spun că sunt probleme de sănătate destul de serioase care trebuie tratate corespunzător și nu după ureche, iar testarea la infecția cu SARS-CoV-2  nu ar trebui să fie un obstacol în prezentarea la camera de gardă, încă de la primele simptome, pentru că ”la spital nu se fac teste antiCOVID-19 ca să ne iasă un anumit număr de infectați”.

Sezonul virozelor respiratorii a debutat fulminant. 50-60 de copii ajung zilnic la urgențe, iar unii dintre ei au deja probleme la plămâni.

”De când a început școala putem spune că ne-am întors ca înainte de pandemie. Suntem fix acolo, doar că acum ne-am mai îmbogățit cu un virus. Practic avem aceleași viroze, tot la același număr, 50-60 prezentări pe zi la camera de gardă. Avem foarte mulți copii de la grădiniță și elevi, dar avem și mulți bebeluși. Este o mare diferență față de începutul de an școlar din 2020. Anul trecut a fost o creștere când au revenit copiii în colectivitate, dar anul acesta , nu știu, probabil nu s-au mai păstrat nici măsurile de protecție împotriva COVID-19, care s-a văzut că au protejat copiii și de alte îmbolnăviri. Sunt afectați acum ca și înainte de toate virusurile respiratorii și digestive. Probabil acum așteptăm și gripa. O să fim cu de toate. Anul trecut oamenii au fost mult mai responsabili și asta s-a văzut, dar după se vede acum în prezentările la camera de gardă, ne așteptăm și la gripă”, a explicat Gina Anica, șeful secției Pediatrie din Spitalul Județean Buzău la FocusNews.

Din păcate, unii copii ajung la medic destul de târziu, atunci când infecția a ajuns și la plămâni, iar tratamentul este de lungă durată și presupune internare. Asta pentru că, mulți părinți își aduc copiii la medic după zile bune în care i-au tratat acasă, fiindu-le teamă să nu fie testați antiCOVID -19 sau chiar nu se infecteze cu SARS-CoV-2 în spital, dacă rămân internați.  Medicii spun că este o teamă nefondată și că, din contră, un test le dă certitudinea unei infecții și astfel pot primi tratamentul corespunzător.

”Locuri mai avem la Pediatrie pentru că, în general, părinții sunt mai reticenți cu internarea, deși nu este justificată această reacție. Se face testul COVID-19 la pacienții care se încadrează în anumite simptome specifice și aceasta este și ideea testării, de a le asigura celor internați o protecție.  Își fac tratamentul la domiciliu, dar sunt foarte mulți copilași care au nevoie de tratament injectabil pentru că sunt foarte multe pneumonii. Infecțiile respiratorii ușoare evoluează foarte ușor, în 24-48 de ore, în pneumonii ce necesită nebulizări, tratament injectabil.  Părinților le este teamă de acest virus și de testare. Este important să știi dacă ești infectat. Nu facem testarea să ne iasă un anumit număr de infectați. Se pot face testări și acasă. Și dacă sunt pozitivi pot fi izolați. Doar în așa fel putem evita trecerea claselor în învățământul online. Dacă înțelegem asta și putem să fim o echipă putem evita răspândirea”, a subliniat dr.Gina Anica.

Din păcate, zilnic sunt și confirmări COVID-19 și în rândul copiilor. Doar ieri, spunea dr. Gina Anica, au fost patru copilași depistați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, prin testele făcute la Pediatrie. Din fericire, până acum , copilașii au dezvoltat forme ușoare de boală, majoritatea putând fi tratați la domiciliu. Cei care au avut nevoie de internare au fost direcționați către Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.