Actualitate Agricultura acum

(VIDEO) Cât de sănătoase sunt legumele și fructele de pe tarabe? Răspunsuri năucitoare de la cei care le verifică

Hrana sănătoasă și echilibrată este o preocupare cotidiană, dar grija pentru a alege alimentele care să corespundă acestui obiectiv este una care ne poate consuma din ce în ce mai mult timp fără să ajungem la rezultatul dorit. Realitatea ne arată că nu avem cum să știm ce punem în farfurie nici măcar atunci când legumele și fructele au fost cumpărate de la producătorii autohtoni prezenți în piețe. Demonstrația a fost făcută, în direct, la două dintre edițiile de zilele acestea ale emisiunii Focus News.

Prima atenționare vine de la Sorin Mierlea, președintele InfoCons, care ne învață să fim atenți de la cine ne aprovizionăm, chiar dacă suntem în sectorul producătorilor.

”Dacă mergem în piață, să fim atenți să cumpărăm de la persoane care au certificate de producător și pe certificatul de producător apar trecute acele produse care se regăsesc pe tarabă. Dacă, în schimb, pe certificatul de producător apar doar mere și el vinde salată atunci să ne punem un mare semn de întrebare pentru că acele produse, peste 90%, vin din afară, din spațiul european, în lanțuri de trasabilitate incerte, și s-ar putea ca dozajul de îngrășăminte și pesticide să fie mult peste normă”, a spus, luni seara, la Focus News, Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Cu alte cuvinte, să nu fim convinși că ceea ce găsim pe tarabă este produs românesc decât dacă așa scrie în documente. Ei bine, abia de acum începe șirul lung al întrebărilor.

Pornind de la firul ierbii, respectiv de la S.C. Piețe Târguri și Oboare, societatea care dă avizul de comercializare în piață, aflăm că, de fapt, această societate nu face mai mult decât să verifice dacă există sau nu un certificat de producător, pentru a repartiza corect locul în piața: la producători sau la sectorul comercianților.  Cât despre corectitudinea informațiilor trecute pe certificat, este treaba Direcției Agricole, spune Elena Ivan, directorul Piețe Târguri și Oboare.

Și așa începe pasarea responsabilităților. La rândul său, Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău explică, foarte clar, că există practici incorecte în Piața Centrală. Că, de fapt, oricine poate avea un petic de pământ , să producă o tonă de legume, iar în realitate să vândă, fără nicio problemă, 10 tone , diferența fiind de fapt achiziționată din altă parte și revândută.

Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău

Pe scurt, speculă. Cine are de pierdut? Consumatorul care va crede că a cumpărat legume produse de cel care le vinde, dar și producătorul pentru că, treptat, clientul își va pierde încrederea în el. Cine răspunde de această situație? Tot Florea spune că, de fapt, responsabilitatea nu este a Direcției Agricole, ci a primăriei care eliberează certificatul de producător.

”Da, există posibilitatea să cumpărați roșii de la cineva care nu are trecute roșii în certificat! Am mai găsit astfel de situații în piață. Am dat amenzi și am ridicat certificatul de producător. Noi, Direcția Agricolă, mergem și facem controale și verificări pe teren pentru avizul consultativ pentru certificatul de producător eliberat de primărie, dar, rețineți, noi nu suntem obligați să trecem și producția estimată. Asta face Primăria. Și dacă Primăria respectivă îi trece că pe 2000 metri pătrați poate obține 20 de tone de pepeni, când de pe suprafața asta, de fapt, se pot face una-două tone de pepeni, apare practic o diferență și un exces de produs pe care el poate să și-l cumpere din altă parte și-l vinde pe atestatul de producător ca fiind produsul lui”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

O practică ce se perpetuează pentru că, până acum nu a existat nicio sesizare sau plângere către vreo primărie din Buzău din partea celor care au controlat și au identificat astfel de situații. Nici schimbări legislative care să oprească practica de mai sus nu s-au făcut.

Și, dacă revenim la recomandarea făcută de Sorin Mierlea, răspunsul este nu. Noi, consumatorii, nu avem acces la certificatul de producător . Documentul nu este afișat nicăieri. La taraba producătorilor sunt scrise doar numele producătorului și locul de proveniență al produselor, însă asta nu ne oferă garanția că legumele sau fructele vândute sunt cu adevărat produse de cel care le vinde.

O altă întrebare cu la fel de multe necunoscute este și cea cu privire la conținutul de pesticide din legumele și fructele comercializate în piețe.

Din nou, primul răspuns îl primim de la directorul SC Piețe Târguri și Oboare. Elena Ivan ne spune că instituția pe care o conduce nu are competențe în acest domeniu. Nu face verificări și nu primește nici rezultatele de la cei care au obligația să facă aceste controale. De fapt, cei responsabili să verifice nivelul de pesticide sunt reprezentanții Unității Fitosanitare Buzău împreună cu cei ai Direcției Agricole.  În realitate, aceste analize nici nu prea se fac. Există o verificare prin aprilie-mai, când ar trebui să se regăseacă pe piața legumele și fructele românești, pentru că aceste analize vizează doar marfa autohtonă, nu și cea din import. Probele luate sunt trimise la București, pentru că Buzăul nu dispune de un laborator , iar când vin rezultatele nu sunt făcute publice. În final, cel care are de suferit este tot consumatorul care va continua să cumpere fără să știe ce duce de fapt acasă: mâncare sănătoasă sau o boală.

Cosmin Florea

O boală care poate fi doar o simplă indigestie sau o afecțiune severă, potrivit medicului Karmencita Pricop care a explicat, la Focus News, că nu de puține ori a tratat pacienți care au ajuns în cabinet după ce au consumat legume sau fructe.

În concluzie, vom continua să cumpărăm ghidându-ne după omul pe care îl găsim în spatele tarabei și după felul în care arată legumele și fructele, fără alte informații concrete și necesare pentru siguranța alimentară. Cel puțin așa se întâmplă în Piața Centrală din Buzău unde oamenii nu știu nici măcar cum să identifice sectorul producătorilor de cel al comercianților.